FÄR - Salute

Circuits

Tegelijk met het intreden van het winteruur komt ook het korten van de dagen en het dalen van de temperaturen. De zomer lijkt een vage herinnering en koud, nat en guur weer lijken dagelijkse kost. Voor deze tijden lijkt FÄR met ‘Salute’ een ideale plaat gemaakt te hebben.

Salute

FÄR dat is het duo An-Sofie De Meyer en Tim De Gieter; zij de stem, hij de sound. Wij waren erbij toen ze begin 2016 de eerste stappen op het podium zetten. Om de druk niet te hoog te leggen, deden ze dat in Humo’s Rock Rally. Een groot succes was het toen niet, maar de kop was er wel af en de basis gelegd.

De afgelopen jaren werkte het duo in alle rust aan nieuwe nummers en met de regelmaat van de klok losten zij een single. Die drie singles, Shot, Last Straw en Epicaricacy vormen nu, samen met zeven nieuwe nummers, ‘Salute’; een duister, bezwerend en naar de keel grijpend debuut dat als eerste release uitkomt bij Circuit, een sublabel van Consouling Sounds. Een makkelijke plaat is ‘Salute’ geenszins, maar een duidelijke signatuur van scherpte en vurigheid heeft ze zeker.

De donkere, potige binnenkomer Alpha zet alvast de toon met zware bassen en mystieke zang. Last Straw doet met de lichtvoetige piano-intro anders vermoeden, maar de rust is snel voorbij, wanneer de elektronica en bassen de intrede doen. Toch zit er voldoende nuance in de strofes en ontbolstert het nummer pas volledig bij het refrein. Wát een dijk van een refrein trouwens.

Mirror Flower, Water Moon zorgt ervoor dat we even op adem kunnen komen en is in vergelijking met de meeste, andere nummers eerder aan de poppy kant. Toch is poppy in het universum van FÄR nooit gepolijst.

De zuinige house met r&b en hiphop-achtige zang in (You Belong) Here zet je gemakkelijk op het verkeerde dansbeen en heeft op het einde als verrassingseffect een tempodrop; alsof de duivel zelve het nummer overneemt. Slotsong Lethargy heeft ook house-invloeden van de niet-dansbare soort. Het spoken word-stuk zorgt wel voor enig lichtheid, die een leuk contrast met de bombast garandeert.

Met ‘Salute’ neemt FÄR een unieke plaats in in de Belgische muziekscene. Je hoort invloeden van house, techno, hiphop, r&b, pop en triphop. Toch brengt FÄR daar een eigen, diepdonkere en obscure variant op als een soundtrack waarvan de film of serie nog niet bestaat. Mama, mag het licht blijven branden op de gang?

11 november 2017
Patrick Blomme