Eluvium - Pianoworks

Temporary Residence Ltd.

Pianoworks

De Amerikaanse ambientgoeroe Matthew Cooper ofte Eluvium komt vijftien jaar na zijn opvallende, unisolo-pianoplaat af met een volwaardig album waarop enkel toetsen te horen zijn. Weg elektronica. Weg gitaardrones. Enkel piano. En rust. En de kracht van galm. Want een ambient-touch blijft natuurlijk ook op deze neoklassieke plaat present.

Dat Eluvium niet enkel een verfijnd techeut is, maar ook aardig met klavieren overweg kan, was niet langer een geheim na An Accidental Memory In Case Of Death uit 2004: een plaat bestaande uit één lange pianotrack van bijna dertig minuten. ‘Pianoworks’ doet de naam alle eer aan en houdt het op dertien zelf gecomponeerde stukken. En dat betekent veel sfeer en ingetogenheid. De kracht van het gevleugelde toetseninstrument in volle galm en glorie. Schrikt u dat af? Zou niet hoeven, want de man past vele verschillende compositietechnieken toe en houdt deze plaat daarmee ook erg boeiend. Ook al is het opzet kinderen te inspireren zelf te beginnen piano spelen en houdt Cooper de composities daardoor bewust eenvoudig.

Een sonate met zachte basritmiek en zoet tussenin zwevende melodie, een dromerige en galmende promenade met veel less-is-more-emotie. Soms sereen, soms ontroerend (zoals de hoopvol klinkende dubbelmelodie in opener Recital. Vaak niet meer dan een twee of drie noten tellend basisritme waardoor een zachte, hoge melodie weerklinkt (en die in Paper Autumnalia even iets luidruchtiger aansterkt, maar toch broos blijft). Om zeker niet te technisch te worden, maar het is duidelijk dat deze neoklassieke piano-ambient met al de zachte transformaties blijft prikkelen. Deze plaat ademt vooral één grote rust uit. Een dromerigheid die in mooie, eerder langzame melodieën verpakt zit. Ergeren aan eenvoud is een optie, maar ervan kunnen genieten is toch een pak aangenamer.

28 juni 2019
Johan Giglot