Douglas Firs - The Long Answer Is No

Excelsior Recordings

Twee jaar na debuut ‘Shimmer & Glow’ komt Douglas Firs, de groep van en rond Gertjan Van Hellemont met een nieuwe plaat met de fantastische titel ‘The Long Answer Is No’. De muziek daarop gaat verder op het elan van het debuut en wordt volgens fan van het eerste uur Marc Didden omschreven als ‘oudeventenmuziek’. Mispak u daar echter niet aan! Douglas Firs brengt hedendaagse americana, maar kent zijn klassiekers.

The Long Answer Is No

De plaat werd grotendeels beïnvloed door de roadtrip doorheen de VS en Canada die Van Hellemont maakte samen met zijn muzikale bloedbroeder Bram Vanparys. Bij zijn thuiskomst had hij een groot gevoel van heimwee en gemis aan de vrijheid en weidsheid die hij daar ervaren had. Dat gevoel werkte blijkbaar erg inspirerend, want een groot aantal van de nummers werden nadien geschreven.

De plaat werd opgenomen in Mechelen in productie van Jasper Maekelberg en werd gemixt door Tom Schick in de Wilco Loft in Chicago. Schick werkt voor Wilco, maar was in het verleden ook al verantwoordelijk voor werk van onder andere Ryan Adams en Norah Jones, niet toevallig artiesten waar Van Hellemont naar opkijkt.

De plaat opent met de twee singles die al gelanceerd werden voor en samen met de release van de plaat. De singles zijn zowat typerend voor de muziek van Douglas Firs. Caroline is eerder rustig en romantisch ondanks de mooie ontbolstering bij het refrein. Can You Tel Her I Said Hi heeft dan weer de robuustheid en verbetenheid van een kwade rocker. We kunnen u overigens ook de video’s bij beide nummers ten zeerste aanraden wegens zeer creatief en geslaagd.

In de categorie van de rustige kampvuursongs zijn er een tweetal die met voorsprong de kroon spannen. 22:22 is een eerlijk oprecht afscheidslied en top in al zijn soberheid. Nog dieper snijdend is echter het donkere All The Same Difference waarin Van Hellemont zijn omgeving wel heel hard in vraag lijkt te stellen.

Bij de stevige songs zijn we onmiddellijk verkocht door Summer’s Leaving. Het is poprock, maar van de degelijke soort, met een heerlijk meerstemmig refrein. Pigs In The Sky is dan weer een kruising tussen een stevige rocker en een gospelnummer. Een combinatie die verrassend is, maar uiterst gunstig uitdraait.

De titelsong tenslotte bevat aardig wat bedenkingen over het leven zoals “Oh, mama won’t you help me understand why the sun is up, still my mood is low and I can hardly make a stand.” Dit alles is bovendien in een schitterende blues gegoten, met dank aan Steven De Bruyn voor zijn overtuigende mondharmonicabijdrage.

Douglas Firs levert met ‘The Long Answer Is No’ een dijk van een plaat af met veel oog voor muzikaliteit en samenzang. Een plaat die bovendien gemaakt is om live gespeeld te worden. De groep die Van Hellemont rond zich heeft verzameld, bestaat in de eerste plaats uit Gertjans oudere broer Sem op de toetsen, maar ook Simon Casier (Bathazar) op basgitaar en drummer Christophe Claeys (Amatorski, Magnus) nemen de honneurs waar. Geen seconde twijfelen en gewoon aankopen die plaat én dat concertticket!

12 maart 2015
Patrick Blomme