Distant Fires Burning - Inperspectycon Vol. 2

Audiobulb

Inperspectycon Vol. 2

Na één komt twee. En na 'Interspectycon Vol. 1' komt 'Interspectycon Vol. 2'. Zoals na de regen de zon komt en na de nacht de dag. Het zou een beetje kort door de bocht gaan zijn, als je zegt dat deze opvolger van de Mechelese ambientkoekoek Distant Fires Burning een volwaardig tweede verhaal geeft na het klein jaar oude eerste deel. De impact en het beklemmende gevoel dat de wereldwijde Coronapandemie veroorzaakte, blijft een muzikale rode draad, maar deze draad wordt nu ook opgepikt door een handvol bevriende en gelijkgezielde artiesten die op dit album een eigen remixversie voorzien.

Verwacht geen grote namen, wel grootse daden. Als je een beetje vertrouwd bent met de eindeloos ruimtelijke en wentelende gitaardrones van Stratosphere, dan weet je wat je kan krijgen in diens BOHDRN-remix van Book Of Hope. Als je weet dat Gert “Distant Fires Burning” al eens van een verkapte beat houdt, dan hoef je niet op te schrikken van een remix van Neuro … No Neuro, waarbij je dertien minuten lang meegezogen wordt in een trip van kraaksamples, trapgefritsel en onderkoelde technobeats. Te beginnen met een repetitieve sample van een droge kuch, publieke vijand nummer één in Covid-tijden. Wij zetten dan weer graag een brede glimlach op bij een Seefeel-achtige, doezelende combi van reverb gitaaraanslagen en schuifelende beats door Anunada.

Het voordeel: zo charmeert het tweede deel van deze reeks met onuitspreekbare titel zowel de artiest, die zijn werk door anderen ziet herbereid worden, als een avontuurlijk publiek dat graag nieuwe ambienthorizonten opzoekt. Want je krijgt sowieso een klankspectrum vol 3D-stereo-effecten dat tot aan het achterste flintermembraantje in je hoofdtelefoon resoneert. En het achterliggende verhaal blijft ook kloppen: iedereen heeft door de eigen grootse ervaringen en emoties geworsteld afgelopen twee jaar.

En ja, natuurlijk krijgt de homeproducer zelf ook het woord op deze tweede plaat, die samen met het eerste volume trouwens in een leuk cd-digipack verkrijgbaar is via de BandCamp-pagina van de artiest, moest je het totaalbeeld willen (en geloof me, dat wil je!). Distant Fires Burning voorziet de eerste drie van de negen tracks op dit schijfje zelf. Met organische drones en gitaartapijten, die ontstaan uit fantastierijke improvisaties op pedalen en vervormers. In een heerlijk Book Of Pointless Endurance van tien Tangerine Dream-achtige minuten. Of in een korte, vrije improvisatie op de bas (DFB132).

Onze tip: neem de nodige tijd en ruimte om jezelf meteen te verwennen met beide delen. Voor de verzamelaars via de leuke dubbel-cd en voor de digital natives via BandCamp-files, waar je de allerlaatste remix van He Can Jog nog een tijd langer kan beleven dan via de spiegelende plaatjes. Fijne reis gewenst.

3 april 2022
Johan Giglot