Distance, Light & Sky - Gold Coast

Glitterhouse Records

Gold Coast

We geven het graag toe: wij zijn fan van Chantal Acda! Alle projecten waar ze bij betrokken is weten bij ons steeds en schijnbaar achteloos een gevoelige snaar te raken. Zo is het ook nu weer van dat op ‘Gold Coast’ van Distance, Light & Sky, haar project met Chris Eckman van Walkabouts en jazzpercusionist en Acda’s partner Eric Thielemans.

 

‘Gold Coast’ is een plaatje dat zo tussen de plooien zou kunnen vallen, maar sinds we het oppikten, laat het ons niet meer los. Het trio borduurt voort op debuutalbum ‘Casting Nets’ uit 2014. De sobere productie van Phill Brown in zijn analoge studio in Praag is daar zeker niet vreemd aan.

Mede daardoor zijn de negen songs op ‘Gold Coast’ bijzonder toegankelijk. Met The Lifter worden we zachtjes binnengeloodst in het universum van Distance, Light & Sky. Dat universum laat zich misschien nog het best omschrijven als een magische combinatie van delicate en minimalistische songs met het perfecte contrast tussen de tedere, zachte stem van Acda en de diepe, gekraakte zang van Eckman.

In Circles wordt gedragen door het vernuftige slagwerk van Eric Thielemans. Dat is van een dergelijke subtiliteit die nooit opdringerig overkomt, maar net op subtiele wijze de song naar een hoger level brengt.

Eenzelfde, subtiel leidende rol is er voor de gitaren in Look At My Feet. Ook de toetsenpartij, die op het einde overneemt, is nooit meer dan genuanceerd. De grote sterkte van het nummer is dan weer de verhalende zangpartij van Acda en Eckman.

En zo slaagt Distance, Light & Sky erin om negen topsongs te bundelen zodat het moeilijk wordt om er individuele hoogtepunten uit te halen; Slowed It To A Stop met dat ijzersterke refrein, het ultieme duet Don’t Go Dark On Me, het pijnlijk mooie Walking Downhill met het bijzonder eenvoudige, maar effectieve pianoriedeltje of het door een experimenterende Thielemans op gang gebrachte, maar voor het overige naakte Throw In The Hat. Stuk voor stuk zou je dat prijsbeesten kunnen noemen.

‘Gold Coast’ is bijgevolg een bijzonder en tijdloos album waar minimale muziek en broze verhalen los van hypes gecombineerd worden. Een groot publiek zal er jammer genoeg niet voor zijn, maar wie Distance, Light & Sky ontdekt, zit er vermoedelijk voor altijd aan vast. .

16 december 2018
Patrick Blomme