DIRK. - Idiot Paradise

Mayway Records

Idiot Paradise

Natuurlijk staat een label volledig achter de band die een nieuw album uitbrengt. Het persbericht over het nieuwe album van de band rond Jelle Denturck met als titel ‘Idiot Paradise’ liegt er niet om: “Grandioos”, “Belachelijk catchy” “Opeenvolging van hoogtepunten”. En aan de namedropping van andere bands komt geen eind: Weezer, Pixies, Pavement, Fugazi, Blur, Car Seat Headrest, Sonic Youth en Fontaines D.C. Schept het label nu te hoge verwachtingen? Of kan DIRK. dit waarmaken?

DIRK. is sinds 2017 actief en bracht in 2018 het debuutalbum met de originele titel ‘Album’ uit. De opvolger, ‘Cracks in Common Sense’, dateert uit 2020. Het viertal Frederik Desmedt (gitaar), Jelle Denturck (zang en bas), Pieter-Willem Lauwers (gitaar), en Robin Wille (drums) is afkomstig uit Gent. De band kreeg al goede recensies en kan bogen op een flinke gage aan fans. Er was zelfs al een nummer-één-hit, ook al toepasselijk Hit getiteld.

Het nieuwe album heet ‘Idiot Paradise’ en bevat negen nummers. Vier van die songs zijn alvast uitgebracht op Spotify. Catchy en punky uptempo rocksongs als Roman Numerals, Help I’m Going Sane, en No klinken zoals we dat van DIRK. gewend zijn en zullen het ongetwijfeld live ook goed doen. Alleen jammer dat nergens vermeld staat waar de songs over gaan?

Uitschieter van deze plaat is Half Life. Dat heeft te maken met de schoonscheve gitaarakkoorden, het gitaarloopje dat in je kop blijft zitten en de melodieuze, geinige basloopjes in combinatie met een sterk refrein. De melodielijn grijpt je meteen bij de lurven. Idiot Paradise is iets rustiger in vergelijking met de rest van de plaat, maar zit met de ninetiesreferenties goed in elkaar. Mooi op elkaar afgestemde gitaarmelodieën geven de zang alle ruimte, hetgeen resulteert in een echt liedje.

Nog een hoogtepunt is Alarms, dat langzaam opbouw. Denturck voelt zich hier duidelijk in zijn element. Het lijkt zo voor de hand liggend om halverwege de song luid te knallen en te raggen, maar dat heeft DIRK. vermeden. Het uitbouwen van die heftigheid bewaarden ze voor het laatst, waardoor de dynamiek er vanaf spat. Well done! Complimenten ook aan producer Bert Vliegen. 

Heeft het label dan toch gelijk? Of zijn er toch ook mindere nummers te bespeuren op ‘Idiot Paradise’? Dan voelen we ons verplicht om aan te stippen dat de tekst  in I Can’t Sleep zodanig rijmt dat het er wel erg dik bovenop ligt welk woord er zal volgen. De melodielijn is daarenboven ook niet zo sterk als in de overige nummers. En we weten nochtans dat dit wel degelijk één van de kwaliteiten van Denturck is. En in Are You Awake zijn er enkele cliche’s in de muzikale stops en de gitaarriffjes geslopen en zijn de "nanana"-koortjes niet echt een meerwaarde. De zang gaat soms letterlijk met de gitaar mee, hetgeen de song niet per se beter maakt. 

Al bij al levert DIRK. een plaat af waar de fans zeker van zullen smullen en met de drie beste nummers gaan ze nog veel meer zieltjes voor zich winnen. De band heeft ook grootse plannen voor een doorbraak in het buitenland. De namedropping mag wat ons betreft dan ook gerust achterwege gelaten worden, want DIRK heeft wel degelijk een heel eigen smoel.

De albumreleaseshow staat gepland op 31 maart in de AB Box, Brussel. Wil je weten hoe dat kan klinken? Idiot Paradise en Half Life heeft DIRK. reeds live ingespeeld voor 3voor12.

1 maart 2023
Mariska Van Veen