Dez Mona - Book Of Many

Caroline Records

Book Of Many

Dez Mona heeft al jaren de gewoonte om bij elke nieuwe plaat te verrassen. Door het vertrek van kernlid Nicolas Rombauts kon het dit keer niet anders zijn. Gregory Frateur verzamelde de overige groepsleden en samen maakten ze het ingetogen ‘Book Of Many’.

Het nieuwe geluid was toch even wennen. ‘Book Of Many’ is geen logisch vervolg op de vorige plaat ‘Origin’; Daarvoor lijken de inbreng en het contrabasgeluid van Rombauts toch te veel gemist te worden. De accordeon van Roel Van Camp schuift een plaats naar voor en krijgt op deze plaat een prominente rol.

Voor de opnames trokken de bandleden met hun gezin naar het piepkleine en rustieke dorpje Balazuc in de Ardeche. Door de zomerrust kon de band bijzonder productief werken en na vier opnamedagen stond alles op tape. Het gekraak van het huisje en de krekels werden mooi in de mix gelaten.

Hoewel we bij de eerste luisterbeurt nog het gevoel hadden op onze honger te blijven zitten, zijn we per luisterbeurt toch meer en meer geïntrigeerd geraakt door dit album. Half River Half Man - fantastische titel trouwens - was zo'n nummer dat ons weinig deed, maar bij elke luisterbeurt zijn we meer en meer onder de indruk van de dreigende accordeon in contrast met de zachtmoedige zang en subtiele begeleiding.

Een vijftal songs op ‘Book Of Many’ werden geschreven in opdracht van Gone West, de culturele herdenking van Wereldoorlog I. How Beautiful,de eerste die we daarvan tegenkomen, is een vragende en hopende boodschap of een wereld zonder oorlog überhaupt bestaat. Poppies, dat daarop volgt, capteert de gruwel van de oorlog, maar stelt daar ook een klein lichtpuntje tegenover: “We're we've lost all our crop / we've lost all we've loved / Except for the poppies being born from the dust.”

Daarna is de band onze aandacht even kwijt, maar die wordt door Another Kind Of Life toch weer gewekt. De diepe bassen bij aanvang en de dreigende gitaar zijn de ondersteuning van een pleidooi rond genderdiversiteit.

We gaan eruit met een fenomenaal trio: het lichtvoetige en van weerhaken voorziene, poppy High Up In The Sky, de wondermooie ballad Skai Blue met betoverende samenzang tussen Frateur en Tijs Delbeke en tot slot het hoopvolle Darkest Hour dat ook in het kader van Gone West werd geschreven.

‘Book Of Many’ is niet onze favoriete Dez Mona-plaat, maar bevat wel voldoende licht- en hoogtepunten om interessant te zijn. Dat wij bij elke luisterbeurt meer en meer overtuigd raken, pleit bovendien nog eens extra voor deze zevende plaat van één van Vlaanderens meest interessante bands.

11 maart 2019
Patrick Blomme