De Ambassade - The Fool

Optimo Music

The Fool

"Waar kijkt u het meest naar uit?", is een vraag die normaal elk jaar in de eindejaarslijstjes moet beantwoord worden. Dit jaar ontbrak die vraag. En maar goed ook. Meestal valt pas achteraf onze frank: hiernaar hebben we zo hard uitgekeken. Zoals nieuwe muziek van De Ambassade.

De koude synthwave van deze Nederlanders is misschien een onwaarschijnlijke kanshebber om de lentedagen op te vrolijken, maar debuutplaat 'Duistre Kamers' is een klassieker, een blijver, waar we langer dan de coronacrisis op gedanst hebben. De plaat kwam uit in september 2019 en zorgde voor fantastische concerten, zowel in de Ancienne Belgique als op Les Nuits Botanique.

Nu is er het vervolg, 'The Fool'. Eerste verrassing is dus dat de titel en een stuk van de teksten in het Engels zijn. Zijn dat internationale ambities? Een tweede verrassing is dat ze weg zijn bij Knekelhuis, het platenlabel waarvan ze zowat de vaandeldragers waren, om bij het Schotse Optimo Music te belanden. Wat zou daar het verhaal achter zijn?

'The Fool' is ambitieus. Dat blijkt al meteen bij opener Verderfelijk, een schurende toon die, voorzien van oosterse percussie en onverstaanbare samples, toch nog tot een dansbare song wordt omgebouwd. In het midden van het nummer wordt heel duidelijk gezegd: "Wat de kerk van de mensen eiste, beschouwde ik als tegennatuurlijk en verderfelijk. En eens richtte ik een brief aan de kerkenraad, omdat ik niet wenste te behoren tot een gemeenschap van huichelaars en slaven".

Ook tweede nummer, De Elitetheorie, samplet een Nederlandse politicus die bazelt over katholieke mensen, die naar de vroegmis gaan, en arbeiders, die in beweging zouden komen tegen een kapitalistische voorhoede. We volgen de Nederlandse politiek niet voldoende om te weten waar dit over gaat, maar het klinkt wel onheilspellend.

In Bag Of Gold wordt John Cage gesampled met een stuk tekst dat filmisch aandoet. En ook hier weer hebben we het gevoel dat er een onderliggende boodschap op een meest elegante manier aan ons voorbijgaat. Later Met Je Beste Zelf is een stuk poëzie op oosterse klanken gezet, voorgelezen door Eelco Couvreur. Of die het ook geschreven heeft, is onduidelijk. Er is bijzonder weinig informatie over te vinden, maar eigenlijk kun je er gewoon naar luisteren en op wegdromen.

Als dat alles afschrikt en al te intellectueel aandoet, laat je niet bang maken. 'The Fool' kan ook oppervlakkig beluisterd worden, zonder nadenken. Verwijder Jezelf bijvoorbeeld had even goed op 'Duistre Kamers' kunnen staan.

De Ambassade speelt vrijdag 7 april op BRDCST in de Ancienne Belgique samen met nog een heleboel andere interessante namen, waaronder James Holden.

5 april 2023
Kristof Van Landschoot