Cosmo Sheldrake - Nightingale Wake Up Call

Eigen beheer

Nightingale Wake Up Call

Ga mee de natuur in met deze wonderlijke muzikant.

Cosmo Sheldrake kan zich de laatste tijd, ongetwijfeld tot zijn eigen verbazing, verheugen in een plotselinge belangstelling uit onverwachte hoek. Het jubelende Come Along, afkomstig van zijn laatste album 'The Much Much How How And I', werd door Apple gebruikt om de iPhone XR in Amerika en het VK te promoten, en Birthday Suit en Come Along werden trending op TikTok. Een fan attendeerde de Londense bard daarop via Twitter. "Is it?" antwoordde hij verbaasd. Nu vervolgt hij zijn volstrekt unieke weg door het muzieklandschap met vier opnamen vol nachtegalen, begeleid door elektronica, die nog het meest aan een pijporgeltje doet denken.

Cosmo Sheldrake heeft een groeiende schare fanatieke fans, waartoe wij ook onszelf rekenen. Hij treedt regelmatig op als onemanband, uitgerust met een strijkplank, waarop hij een verzameling merendeels akoestische instrumenten plaatst, en een samplemachine waaruit hij wonderbaarlijke natuurgeluiden tovert. Die verzamelt hij door zelf de natuur in te trekken of door in online archieven te speuren naar maffe natuurgeluiden. Vaak zijn die afkomstig van dieren die de mensheid moeiteloos zullen overleven als die allang tenonder is gegaan.

Zoals het onuitroeibare beerdiertje, dat hij bezingt in Tardigrade Song, en dat populair is onder biologen omdat het zich onder extreme omstandigheden kan handhaven. Tussen de nummers door vertelt hij dan waar hij die geluiden vandaan heeft: een Bulgaarse bergweide, een varkensstal in Sussex of de Galápagoseilanden. Er zijn meer artiesten die zich in hun werk uitspreken over klimaatverandering, maar Cosmo Sheldrake heeft voor zijn engagement een muzikale vorm gevonden die prachtig harmonieert met zijn onderwerp.

In zijn nieuwste project, dat verscheen naar aanleiding van Earth Day, op 22 april, heeft hij nachtegalen gesampled. Green Grass (Live In Gingringhoe Wick) is een cover van Tom Waits. De versie van Cosmo Sheldrake is nog kaler dan het origineel: slechts begeleid door een uitbundig fluitende nachtegaal mijmert hij over de aarde, de maan, de sterren, de vogels en de regen. Het lijkt alsof hij aan deze opname niets heeft veranderd. Het is live en puur natuur, zelfs het kuchje na het derde couplet heeft hij laten staan. 

In Nightingale Wake Up Call (Part 1 en 2) heeft Sheldrake de percussieve vogelgeluiden gemengd met de karakteristieke pijporgel klanken tot twee naïeve kinderliedjes voor alle leeftijden. Ze zouden zo maar eens de openingstune van 'Vroege Vogels' kunnen worden.

Hetzelfde procedé volgt hij in de video Evening Chorus (Live In The Bluebells), die gelijktijdig verscheen. Daarin zet hij zijn boeltje op temidden van klokjesbloemen en improviseert hij op het gefluit van nachtegalen, uilen, roerdompen en een koekoek. Onweerstaanbare muziek om bij te mediteren of gewoon maar weg te dromen naar een bos in Dorset, dat fluit en zoemt van het leven.

30 april 2020
Hans Croon