Chinese Man - Shikantaza

Chinese Man Records

Een bont allegaartje, dit Chinese Man. En dat geldt ook voor de muziek die zij produceren.

Shikantaza

Het uit Marseille afkomstige Chinese Man is een Frans collectief dat een mix van triphop, rap en beats produceert. Dit is al het tiende full album en volgt het in 2015 uitgekomen 'Sho Bro' en 'The Journey' op. Ergens tussen Marseille, Mumbai en een geheime locatie aan de Franse wateren opgenomen werd dit 'Shikantaza' - de titel is een Japanse, zenboeddhistische term die verwijst naar het nirwana - opgenomen. Het heeft de sound en flair van Gorillaz en ook Chinese Man zoekt inspiratie in oude zwart-witfilms en documentaires, die ze van soundtracks voorzien.

Naast triphop hoor je ook stevige scheuten hiphop, funk en rap, maar dan à la française. Wat ook opvalt is de aandacht die het kleurrijke artwork opeist, een product van de verbeelding die de groep erop na houdt.

"We offer you escape", zo klinkt het in Escape. En daar staat het ook door Wu Tang Clan geïnspireerde Chinese Man garant voor, hetgeen geïllustreerd wordt door het assertieve Modern Slave (met R.A. The Rugged Man). Het is fijn om dit trio alle voorbeelden op een hoopje te horen gooien; van het gebruik van oude samples en beats tot stevige bassen. En in Warriors hoor je het soundsystem van Chinese Man dan weer invloeden uit de wereldmuziek uitbraken.

De groep maakt er duidelijk een feestje van, zo getuigt ook frisse single Liar (met inbreng van Kendra Morris & Dillon Cooper). Op 24 maart maakt dit gezelschap de AB onveilig. Dat belooft, op basis van dit werk een straf concert te worden.

23 maart 2017
Philippe De Cleen