Chantal Acda - Bounce Back

News

Schone liedjes is wat Chantal Acda in het verleden voorschotelde. Toen we haar derde plaat ‘Bounce Back’ voor het eerst oplegden, waren de verwachtingen dan ook bijzonder hoog gespannen. Hoge verwachtingen die Acda op haar eigen manier alweer perfect weet in te lossen.

Bounce Back

Net als op voorgangers ‘Let Your Hands Be My Guide’ uit 2013 en ‘The Sparkle In Our Flaws’ uit 2015 schotelt Acda ook nu weer negen oprechte, goudeerlijke songs voor, die je keer op keer een krop in de keel bezorgen en die tot het beste behoren van wat we de afgelopen jaren in de lage landen te horen kregen.

In de voorbereiding op ‘Bounce Back’ ging Acda veel huiskamerconcerten doen. Door dicht bij de mensen te spelen en in direct contact met haar publiek te staan, ontstond een verwantschap en een connectie. De impressies en verhalen, die daaruit voortkwamen, waren een belangrijke bron van inspiratie voor de plaat.

Acda weet zich ook steeds te omringen met schoon volk. Peter Broderick is er deze keer niet bij, maar jazzgitarist Bill Firsell is een meer dan waardige vervanger. Ook bassist Alan Gevaert, Gitarist Gaëtan Vandewoude, drummer Eric Thielemans en Bugelspeler Gerd Van Mulders, de muzikanten die al enkele jaren met haar de baan op gaan, spelen een belangrijke rol. Phil Brown, bekend van Talk Talk, Mark Hollis en Bob Marley, nam plaats achter de knoppen.

Van bij aanvang met openingstrack Fight Back leek het arrangement iets breder uitgewerkt zonder aan sfeer en kwetsbaarheid in te boeten. Over kwetsbaarheid gesproken, in I Need You To Go word je als luisteraar behoorlijk koud gepakt en voel je de pijnlijke smeekbede van Acda. Neem daar nog het contrasterende, rauwe gitaarwerk bij en je krijgt gegarandeerd goosebumps all over the place.

Met Stay bewijst Acda dat ze niet veel nodig heeft om te raken. Enkel haar stem en enkele minimalistische, repetitieve gitaarakkoorden zijn voldoende om ruim zeven minuten de aandacht vast te houden. En net als we denken dat het niet beter zal worden, is daar plots These Therms. Na een misleidende strijkersintro lijkt de song te vervallen in een zacht kabbelend nummertje, maar naar aanloop van het reffrein voel je de rauwe emoties subtiel binnenkomen om tot een meeslepend en emotioneel slot te komen.

Chantal Acda bevestigt met ‘Bounce Back’ dat ze een meester is in het schrijven van eerlijke, echte, maar vooral wondermooie liedjes.

21 juni 2017
Patrick Blomme