Chantal Acda - The Sparkle In Our Flaws

Glitterhouse Records

Eerlijk? We kenden Chantal Acda tot hiertoe enkel als sidewoman in projecten die door anderen aangedreven werden. Haar eerste cd was ons op een of andere manier ontglipt. De tweede, ‘Sparkle In Our Flaws’, godzijdank niet. We krijgen er namelijk maar niet genoeg van. 

The Sparkle In Our Flaws





Zijn het de avonduren waarop we doorgaans Chantal Acda – tenminste haar muziek – tot ons nemen of is het de wisseling van de seizoenen die ons tot wat traagheid en bezinning brengen? Het valt hoe dan ook niet te ontkennen dat haar nieuwe album eerder rustig stromend en sfeervol geworden is; er wordt zelden heftig uitgehaald. Geen recht-voor-de-raapse rock-‘n-roll of eindeloos repetitief gedreun. Neen, vanaf de sterke, langzaam ontplooiende opener Homes domineren de trage melodielijnen, de eenvoudige instrumentatie, de heerlijke zang, vaak in harmonie met niet al te opdringerige backing vocals, de hele plaat.

Bijzonder knap aan dit album is de perfecte blend van akoestische instrumenten en subtiele synthesizerpartijen. Het titelnummer, met een intro die meteen aan Ry Cooder doet denken, is daarvan misschien wel het meest sprekende voorbeeld. Het hele album is trouwens erg oordeelkundig – lees: zonder overdaad – gearrangeerd. Still We Guess doet het met een warme viool. Soms is het gewoon een warme tokkel op een gitaar of een verre koperblazer, dan weer doet het knappe drum- en percussiewerk van Eric Thielemans wonderen. Het is niet veel, maar het volstaat wel om een beheerste dynamiek in de opnames te steken. Absolute voorrang krijgt de prachtige stem van Acda. Wanneer ze bovendien aan de slag kan met heerlijk vloeiende melodieën zoals in Everything And Everyone of in The Other Way is een esthetische ervaring verzekerd. 

Tekstueel blijken de songs niet altijd even helder en zijn de lyrics van het zweverige soort. Het brengt heel de plaat erg dicht bij wat gemeenzaam ambient music wordt genoemd. Daar is niets mis mee omdat de songs toch eerder het resultaat lijken van een sterke, gedragen inspiratie dan van wat ijverig maar ook hol gepriegel in een studio.

‘The Sparkle In Our Flaws’ is een erg mooie plaat. Hij gaat allicht de hitlijsten niet bestormen maar iemand die kwaliteitsvol materiaal in huis wil halen, kan niet langer om Chantal Acda’s werk heen.

22 oktober 2015
Frank Tubex