BySenses - Multiple Directions

Eigen beheer

Multiple Directions

Doorgaans is ‘Multiple Directions’ niet echt een titel waar we wild voor gaan springen of dansen. We kiezen liever platen die meer consequentie uitademen, eventueel zelfs met een mooi verhaal of een leuke evolutie erbij. Maar voor landgenoot en synthesizervirtuoos BySenses maken we graag een uitzondering. Al is het maar omdat we weten dat ook op deze nieuwste boreling van de doe-het-zelf ambient en minimale muziekmeester uitblinkt in tijdloze, harmonieuze en zaligmakende muziek.

Op deze nieuwe release presenteert BySenses dan ook slechts vijf verschillende tracks. Of in feite maar vier en één sterk ingekorte, live weergave van MonoCHROOM uit de gelijknamige ep van twee jaar terug. Maar vrees niet voor tekorten!

Met het langste stuk, TEMPLES, druppelt dit nieuwste werk zachtmoedig binnen met ritmisch herhaalde tokkels, sitarachtige galm, en glijdende, harmonieuze koorzang. Als een soort van sacrale mantra die na een zestal minuten met tribal drums en extra zweeftoetsen voorzichtig één versnelling hoger schiet. Kleef er iets op als een soort van idm-ambient-new-age-concept dat je omwille van de persistente ritmiek meer dan twintig minuten in een dromerige roes houdt. Fantastisch en fantasierijk.

Het tripje richting dromenland wordt dan weer vrij abrupt verstoord door opvolger Vous Etes La?: een dik kwartier duistere mystiek dat is opgebouwd rond een Franstalig fluistergesprek tussen man en vrouw. En dat ook zelfs begint met de verwerking van de gekende Dolby Surround-tune van in de cinema. Maar het is vooral de donkere elektrosound – zowel tune als beat – die hier opvalt en een compleet nieuwe weg inslaat voor BySenses: die van darkwave en ebm. Alsof dat nog niet volstaat, klopt Frakke Zero One het geheel nog wat op met live drumwerk. Pittig en powerful.

Waar het volgende duo With Love … en … Zu Klaus muzikaal over gaat, hoeven we je allicht niet te vertellen. De knipogen naar de Berliner Schule en het typerende sequencer-synthesizerwerk van Klaus Schülze (Tangerine Dream) spant hier de kroon. Eerst met hoppende ritmiek en klagerige analoge syntharpeggio’s, vervolgens iets trager, donkerder en meer buitenaards in een mooi openbrekend, sterk downtempo geheel. Ditmaal met strak live drumwerk van niemand minder dan Tommy Betzler van de Duitse krautrockband P’Cock (geproducet door - jawel! - Klaus Schülze).

En dan krijg je tenslotte nog die live opname van op het Hannekesnest-festival afgelopen jaar met ondersteunend gitaarspel van Peter Moorkens (Onsturicheit). Een addendum dat voor ons niet echt nodig was, maar wel mooi aangeeft wat de mogelijkheden van BySenses op een podium verder kunnen zijn.

Dus ja, een diverse release en toch ook weer niet. BySenses boort een aantal nieuwe pistes aan voor de verdere toekomst en die klinken allemaal erg veelbelovend. We raden je dan ook ten stelligste aan snel te zijn om één van de nog minstens honderdnegenenveertig cd’s te bestellen via 's mans bandcamp-pagina, als je net als ons veel liefde en voldoening vindt in dit soort inspirerende en geestverruimende synthesizermuziek.

17 juli 2024
Johan Giglot