Black Rebel Motorcycle Club - Wrong Creatures

Abstract Dragon

Black Rebel Motorcycle Club is buiten de eigen wil om het voorbeeld geworden van hoe een band sterker kan worden door persoonlijke omstandigheden. Het vorige album ‘Specter At The Feast’ stond in het teken van de dood van Michael Levon Been, geluidstechnicus en mentor van de groep die op Pukkelpop 2010 overleed aan een hartaanval. Deze keer is de nieuwe plaat deels opgenomen toen drumster Leah Shapiro nog aan het kampen was met een zware hersenziekte. Misschien is het daarom dat er zoveel over de dood gezongen wordt. 

Wrong Creatures

Er was chiari malformatie vastgesteld bij haar, een meestal aangeboren hersenaandoening. Bij chiari malformatie zijn de kleine hersenen en/of de hersenstam door het gat achter in de schedel in het ruggenmergkanaal gezakt. De symptomen en klachten kunnen verschillen, maar concreet had Shapiro evenwichtsproblemen, kon ze de handen niet meer goed bewegen en nam de spierkracht af. Die operatie en revalidatie is de voornaamste reden waarom we nog tot in 2018 moesten wachten op het achtste album van Black Rebel Motorcycle Club, ook al speelden ze al wel een aantal van de nieuwe nummers in De Roma.

Deze keer is het vooral in de tragere nummers  - zowat heel het middenstuk van de plaat - dat Black Rebel Motorcycle Club weet te verbazen. Peter Hayes klonk  nooit beter dan in Echo (het zou een nummer van The Verve geweest kunnen zijn), Haunt is bezwerend mooi, Ninth Configuration sleept je mee en de opbouw van Calling Them All Away is magistraal. Het zijn stuk voor stuk nummers die de tijd krijgen om open te bloeien en waarin het om meer gaat dan stevig rocken. Ze zijn minder instant dan bijvoorbeeld Spread Your Love of Whatever Happened To My Rock N’ Roll. Ze missen ook de euforie van die nummers, maar je krijgt er uiteindelijk wel meer voor terug.

Niet dat het allemaal traag gaat op ‘Wrong Creatures’. In Spook rockt Black Rebel Motorcycle Club als vanouds een flink eind weg in een nummer waarin je niet anders kan gaan dan meegaan. “It’s another song / Then it’s gone”, zingen ze en dat klopt, maar niemand schrijft dat soort nummers beter dan zij. Little Thing Gone Wild is nog zo’n voorbeeld. De eerste vooruitgeschoven single uit ‘Wrong Creatures’ wekte de indruk dat het een plaat zou worden met het gaspedaal ingedrukt, maar dat is het dus nadrukkelijk niet geworden.

Eigenlijk is het raar dat Black Rebel Motorcycle Club geen grotere groep is. De nieuwe release is niet aan de grote klok gehangen; singles krijgen geen airplay. De muziek, die ze maken, zou niet meer relevant zijn, lees je dan in reviews. Fuck relevantie. ‘Wrong Creatures’ is een sterke plaat voor wie ernaar wil luisteren.

19 januari 2018
Geert Verheyen