Black Box Revelation - Highway Cruiser Live

Caroline Records

Op druilerige, koude winterdagen durven wij al eens nostalgisch dromen van de zomer. Het seizoen, waarin wij al eens een festivalletje durven meepikken en leuke bandjes checken. Om helemaal opnieuw in die sfeer te komen, ligt hier al enkele maanden met de regelmatigheid van de klok ‘Highway Cruiser Live’ op, het recente livealbum van Black Box Revelation.

Highway Cruiser Live

Met hun vierde, frisse en rechtlijnige plaat ‘Highway Cruiser’ onder de arm trok Black Box Revelation in het voorjaar en de zomer de hort op langs concertzalen en festivals van allerlei allooi in België, Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Denemarken. In het najaar stond een Europese tournee in het voorprogramma van Seasick Steve op het programma. Op dit eigenste moment zijn Jan Paternoster en Dries Van Dyck alweer onderweg door Europa voor een korte tour.

Het live-album is een impressie van de recentste festivalzomer van de band. De nummers op de plaat zijn opgenomen begin juli op Rock Werchter (één nummer), Couleur Café (drie) en Cactusfestval (vier).

Ondanks de verschillende locaties zit je onmiddellijk in de flow van het optreden. Dat is niet alleen de verdienste van de goede, naadloze mix, maar ook en vooral van de straffe liveperformance die de band aflevert.

Voor deze tournee trok de groep bovendien met een uitgebreide bezetting de baan op. Naast zang, gitaar en drums werd het duo ditmaal aangevuld door een toetsenist, die hier en daar wat volume toevoegde aan de nummers zonder alles propvol te stampen. Dat blijkt al onmiddellijk in openingsnummer I Knew All Along of I Can’t Find It, waar het orgel heerlijk in duel lijkt te gaan met de gitaar.

Maar de absolute koninginnen van de tour waren The Gospel Queens, twee backingzangeressen die regelmatig ook op de voorgrond mochten treden. In Walk Another Line zetten ze een fantastisch een-tweetje op met de Paternoster en ook het door de dames van extra dreiging voorziene Highway Cruiser mag er meer dan zijn.

Het is wachten tot het einde om enkele oude nummers tegen te komen. My Perception begint als vanouds relatief rustig, maar evolueert naar een bom van een song waarin al het goede dat we hiervoor reeds opnoemden perfect samenkomt! Met Set Your Head On Fire rammen de heren nog het laatste restje energie uit lijf en instrumenten.

‘Highway Cruiser Live’ is een gebalde liveplaat geworden. Zie het als een kleine, maar geslaagde bloemlezing van hun festivalzomer die vooral goesting geeft naar meer BBR live en naar een nieuwe festivalzomer!

19 februari 2017
Patrick Blomme