Bed Rugs - 8th Cloud

Munich Records

Als de Belgische muziek over de E40 zwalpt tussen de afritten Foute Elektro en Selah Sue, dan komen Bed Rugs uit de tegenovergestelde richting. Ze maken spookrijdende gitaarpop en zijn altijd op zoek naar de song. Met succes trouwens, want we horen een half dozijn potentiële radiosingles op een totaal van elf nummers. En dat allemaal op een debuutalbum! Hoed af voor het kwartet uit Antwerpen. Petje af voor '8th Cloud'. Heeft er iemand gel mee?

8th Cloud

Met de nieuwe single Purple Pill wordt meteen duidelijk dat Bed Rugs in de eerste klasse van het songschrijven komen meespelen. Knisperende gitaren en ijle backing vocals doen denken aan de Beatles circa 'Revolver' en maken er een vrolijk feestje van. Zonder buitenwippers. 'Get on board/ Get on board' stelt co-vocalist Stijn Boels voor. Oké, we zijn mee! Dream On heeft in een Portugese jeugdherberg nog een stapelbed gedeeld met iets van Beach House. Het maakt ons in ieder geval zomers blij. Meer bepaald een soort van halfmelancholische blijheid die je krijgt van chillwave en nederwiet. Deze milde song helpt van '8th Cloud' een eigen wereldje te maken.

Subtopia is dan weer een kleinood dat afklokt op 2'24'' en je minstens twee keer na elkaar wilt horen. Een pompend baslijntje stuwt deze ninetiesflashback richting finish. Net wanneer we denken dat we het helemaal hebben uitgedokterd, geven dromerige Deerhunter noten ons een nieuwe invalshoek. Zoals de Chinese filosoof Confucius al zei: "Is vely vely nice!"

Het is tekenend voor de plaat: schijnbaar voor de hand liggende popsongs krijgen nog een extra laagje met fijne, Oost-Indische inkt. Vaak hoor je die details pas bij een volgende luisterbeurt. Is dat misschien ook de invloed van producer Pascal Deweze? Het wérkt in ieder geval: er zijn nog genoeg verborgen bonuskamers met nazigoud voor wie het spelletje al eens heeft uitgespeeld en voor de tweede keer begint.

Blijf vooral '8th Cloud' tot de allerlaatste noot beluisteren, want op het einde ligt nog een prachtig lied van u te dromen. Kletterende snaren en Indische percussiepatronen dobberen stroomafwaarts op Shoe. 'Knowing time is no one's friend' vertrouwt Yannick Aerts ons toe. Die afwisseling op de leadzang en de uiteenlopende invloeden bij het songschrijven zijn de sterkste troeven van Bed Rugs. Het lijkt alsof ze moeiteloos deze gevarieerde groep songs hebben samengebracht.

'8th Cloud' is een aangename kennismaking met verdacht weinig zwakke momenten. Enkel het duo Modern Freaks en Trees wordt soms vederlicht, maar dat is voor de muggenzifters. Bed Rugs staan er helemaal met dit debuut vol sterke songs. Hopelijk blijven deze Belgische kazen ons nog heel lang verbazen.

24 maart 2012
Roel Joosen