Balmorhea - Clear Language

Western Vinyl

We hadden al even niets meer gehoord van Balmorhea, maar ze zijn eindelijk terug. En ze hebben een pracht van een nieuw album bij zich.  

Clear Language

Balmorhea is één van die bands waar je vrijwel meteen een levenslang verbond mee afsluit. De groep uit Texas rond het duo Rob Lowe en Michael Muller staat bekend om haar complexe, instrumentale muziek waarin elk detail volledig op zijn plaats zit; zo'n groep die helemaal gaat voor warme sfeer, textuur en ruimtelijkheid.

Dat merk je ook al aan de hoes die grotendeels uit witruimte bestaat. Daarmee lijkt de groep aan te geven dat ze, ook na prachtalbums als ‘Stranger’, het nog steeds bewust klein houdt. Die ingetogen houding siert hen en maakt dat we hen nog extra hard aan het hart drukken.

Toch heeft de toekomst er voor hen lang slecht uitgezien. Het vele touren en ook de combinatie met de vele aanbiedingen om filmmuziek te pennen deed de vraag ontstaan wat er nog te zeggen viel. Bijzonder veel, zo blijkt nu. Alleen doen ze dat het liefst op de eigen manier: met veel precisie, nuance en liefde voor detail. Zoals de albumtitel al aangeeft, biedt de muziek hen de gelegenheid om klare, heldere taal te spreken.

In tien nummers, goed voor een klein uurtje muziek, neemt Balmorhea je mee op reis. Al vanaf de filmische opener Sky Could Undress treft de groep met een handvol minimale pianoakkoorden, versterkt met subtiel gitaarwerk, helemaal raak. Dreamt zet een dromerige sfeer neer; heel anders qua feel en toonzetting, maar toch hoor je ook hoe het duo dit atmosferische muziekstuk heeft laten rijpen alvorens het op de wereld los te laten. Invloeden van postrock (Sigur Ros, Mogwai en Tortoise) komen voorbij, maar Balmorhea staat ook nu voor een heel eigen sound.

Het duo laat zich omringen door geweldige gastmuzikanten als Aisha Burns (viool), Ephraim Owens (trompet) en Will Coppers (drums); en dat slechts voor een handvol songs, want zij leveren bijzonder gesmaakte gastrollen in een verder door Lowe en Muller gedomineerd album.

Keer op keer slaagt het duo erin om ons hart en ziel te veroveren. Ook live blijft Balmorhea een ervaring. Concertorganisatoren weten wat gedaan.

10 november 2017
Philippe De Cleen