Asermoietuitkomt - Onkruid Vergaat Niet

Eigen beheer

Onkruid Vergaat Niet

Ronny Vermeylen uit Heist-op-den-Berg of Mark Vosté uit Keerbergen? We zijn er nog altijd niet uit. Feit is wel dat Asermoietuitkomt sinds 2020 en na dertig jaar afwezigheid stevig terug in de midlifecrisis-schoenen staat, terwijl het aan het Belgian Asociality-front al een tijdje akelig stil blijft. Maar dankzij de vier Hesteneiren blijven liefhebbers van volkse, Nederlandstalige pub-punk-hardcore met een stevige satirische sneer aan hun trekken komen.

Dertien liedjes in het Hests dialect. Vaak net geen twee minuten lang. Opgenomen op één enkele studiodag. Allicht gevolgd door een stevige avond "pinte pakke" aan den toog. Want “gezellig aan den toog gaan staan” is de niet te misverstane oproep in opener Op Café: een ode aan veel bier drinken en de gezelligheid in de kroeg. Ons Vlaams cultureel erfgoed, zeg maar. Het zal wel...

Gedurende een klein half uurtje passeren vloeken over Corona, "ne vette liegeneer" of de virtuele Evelien die enkele BV’s overtuigde tot het maken van minder frisse filmpjes. Die laatste kregen we trouwens anderhalf jaar geleden al cadeau op een eerder uitgebracht ep’tje van vier songs. En wie ook weer passeert? “Ik ben hoofd van de security van het ballenbad / ’t Is officieel / ’t Is verschenen in het Staatsblad.” Je verzint het maar. Tranen met tuiten gelachen.

Vaak met brede humor, maar ook met een dikke onderhuidse middelvinger. En dan mag die Multinational al eens iets steviger aangevallen worden met een zwaarder hakkende metalgitaarriff. Het is toch net een andere teneur dan een opgewekt “Goe weer vandaag / da’s al wa’k vraag”. Pater Badmuts-core, zo hebben de heren van Asermoietuitkomt de hakkende, uptempo hardcorepunk met strak bas-, drum- en gitaarwerk getiteld. Met half gescandeerde teksten en luide shout-out-frasen. Hap-slik-klaar. Denk er vooral niet te veel over na. Veel plezier en gratis bier. Een mooie samenvatting. Tot volgend dorpsoptreden, jongens. Je vindt ons terug aan den toog tijdens het gratis vat.

22 maart 2022
Johan Giglot