Asermoieuitkomt - 'Ode Aan Evelien'

Asermoieuitkomt - 'Ode Aan Evelien'

“Als er maar iets uit komt” – om even deze naam van deze Antwaarpse bende te vertalen, beste AN-vrienden. Wie Nederlandstalig, Antwerpen en punk samen gooit, komt al snel uit bij een band als Belgian Asociality. De vergelijking tussen de twee is dan ook niet uit de lucht gegrepen. Asermoietuitkomt, uit het gezegende Heist-Op-Den-Berg (zo’n dikke tien kilometer van B.A.’s Keerbergen), kwam op de bühne ten tijde van het debuut van Asociality in 1987 … om er na twee jaar de brui aan te geven.

Maar 2020 bleek het jaar van de comeback met het spraakmakende ‘Welle Zen Terug’: een dozijn korte, vuilbekkende hardcore punksongs, waarin eenvoud en humor elkaar aanvullen. En het heilige Asermoietuitkomt-vuur blijkt nog niet geblust. Want een jaartje later gooien de vier heren deze digitale 'Ode Aan Evelien' in de ether: een ep met vier liedjes die gebaseerd zijn op actuele, maatschappelijke thema’s. Openingssong Evelien verwijst naar catfishing en de gevaren van sexting met onbekenden – zonder namen van enkele BV’s op te noemen dan (“Hedde gij mijn ster gezien, Evelien”, “Ik sloeg toen op mijn eigen kont / En wist niet da gij nie bestond”, “Evelien, iederien hé mijn gat gezien”). Lol.

Aanvullend krijg je nog drie knallers, waarvan Multinational een sneer geeft aan de grand riches (“Multi multi national […] Dikke vette kwal”), Corona een vette middenvinger opsteekt naar huidige crisis en Ballenbad gewoon een stuk loltaphumor is over securitymensen die zichzelf te serieus nemen..

Wat echter vooral opvalt – buiten het feit dat zowel de stem als het beschaafd dialecttaaltje van Ronny Vermylen wel heel erg lijkt op Belgian A’s Mark Vosté – is dat deze vier heren retestrakke punkmuziek spelen. Binnen een maximaal tweeminutenkader schrijven ze songs die in de strofen melodieus traag zijn en in de speedrefreinen in zesde versnelling schieten. Puur spelgemak, ambiance, feest. Bier en boeren. Wette wa? Lot er nog mo veul uitkome.

20 augustus 2021
Johan Giglot