Arabs In Aspic - Madness And Magic

Karisma Records

Madness And Magic

Bij de bandnaam Arabs In Aspic waren we al half verkocht. De andere helft volgde bij de fantasy-achtige hoestekening van een naakte natuurnimf en haar wolf. Dat het hier om een progrockband gaat die uit Trondheim, het mekka van faunen, elfen en trollen, stamt, komt dus niet over als een al te grote verrassing.

Het Noorse vijftal zit dus duidelijk aan de bron van fantasy en beeldende muziek. Gewapend met twee drummers en elektronische gitaren, maar ook met de nodige fluitjes, belletjes, mellotron, synthesizers en folkinstrumenten, specialiseert Arabs In Aspic zich in jarenzeventigprogrock. Dat wil zeggen: lange, verhalende songs vol frivole melodieën en onconventioneel wisselende structuren die afwisselen tussen intiem akoestisch en stevig psychedelisch en symfonisch. Posthippiemuziek waarbij magische paddestoelen en heilig pijpenkruid niet mogen ontbreken.

Op deze zevende langspeler betekent dat ook zes atmosferische tracks, waarvan Lullaby For Modern Kids, Part 1 en 2 vanzelfsprekend een beetje in elkaars verlengde liggen. Met een basis die ontstaat uit de twaalfsnarige gitaar van Jostein Smeby, handpercussie en die unieke, traditioneel overkomende vocale harmoniën, groeit dit magnum opus van meer dan tien minuten uit tot een voortdurend evoluerend epos vol plotwendingen en karakterwijzigingen. Gitaarsolo’s die op Pink Floydiaanse wijze als lichtstralen door een dik wolkenpakket van synthesizers en wentelnoten scheuren: technisch heerlijk complex en met een uitdagende onvoorspelbaarheid. In de zeventien minuten (!) durende afsluiter Heaven In Your Eye gaat dat zelfs over in volop zwevende spacerock met psychedelisch wervelend Hammondspel en een narratief intermezzo met zware metalgitaarriffs. Vanzelfsprekend afwisselend met dromerige doezelmomenten van narratieve zang en lichtzwevende orgeltonen.

Dit is muziek die je dan ook meesleept. Muziek voor gevorderden die je moet slikken en ondergaan. Waarbij je moet proberen mee in de fantasywereld te kruipen van deze Noren en een beeld te vormen van de verhalen die achter deze muziek zitten. We geven alvast de laatste zinnen mee. “Please don’t die / You’ll see heaven in my eye / Cause why they beat you / is because they need you”. Daar kan je meteen je eigen fantasyboek bij schrijven.

10 september 2020
Johan Giglot