Anvil - Impact Is Imminent

AFM records

Impact Is Imminent

Ze zijn bekend van de klassieker 'Metal On Metal' en de weergaloze wervelstorm die hun mix van rock-'n-roll en heavy metal al meer dan veertig jaar doet voortleven. Anvil inspireerde de metalscene al, toen die nog in opbouw was en wil nog lang niet weten van ophouden. Het negentiende studioalbum 'Impact Is Imminent' zien ze zelf als een symbiose van elementen die nooit eerder zo goed uitpakte.

Op deze plaats bespraken we al eens een album van deze giganten, 'Hope In Hell', een plaat die door slordig spel en matige creativiteit volledig uit de pas liep met veel van het overige (tevens latere) werk. De band zegt ook dat platen opnemen door tijdgebrek vaak onder niet al te gunstige omstandigheden geschiedt. Dat excuus zou ditmaal door – daar gaan we weer – de coronapandemie en het gebrek aan optredens niet opgaan. Gelukkig is ook aan bijna alles te horen dat de heren veel tijd en energie in zowel het schrijfproces als de opnamen hebben gestoken.

Het enthousiasme waait je al tegemoet op single en opener Take A Lesson, die wordt ingeleid door een aankondiging van Dave Grohl. Zoals op de meeste van de veertien nummers vallen de gitaarpartijen van Steve Kudlow en de drijvende kracht van drummer Rob Reiner prachtig samen. Eerstgenoemde mag dan soms een kikker in de keel hebben, hij heeft nog steeds de kracht daar op Lemmy-achtige wijze omheen te werken. De over het algemeen strak uitgevoerde muziek zorgt voor een sterke omlijsting. De goed gedoseerde zinderende gitaarsolo's, ook van de hand van Kudlow, maken het feest compleet.

Die symbiose, waar de band het over had, sloeg grotendeels op hoe tekst en muziek bij elkaar passen. Zo bijzonder is dat ook weer niet, al moet gezegd dat de flow in nummers als Lockdown, The Rabbit Hole en Someone To Hate inderdaad zeer natuurlijk aanvoelt. Tegelijkertijd zijn de staccato opsommingen van ellende in Bad Side Of Town wel een beetje geforceerd.

Nog wat extra vrolijkheid wordt gebracht met twee instrumentale tracks, Teabag en Gomez. Het zijn swing-achtige nummers waarin gitaren en blazers hand in hand gaan. Zij zouden het waarschijnlijk ook goed doen bij fans van David Lee Roth.

Het kan niet anders of de luisteraar houdt aan 'Impact Is Imminent' een positief gevoel over. Het heeft er alle schijn van dat dit bij Anvil sowieso het geval is. Hopelijk is het voor hen en andere bands een aanmoediging vaker ruim de tijd te nemen voor het maken van een plaat.

7 juni 2022
Tino Fella