Ansatz der Maschine - Tunguska

Ponyhill

Tunguska

Afscheid nemen in schoonheid, het kan. Afscheid, inderdaad. Na meer dan twintig jaar en zes albums, 'Tunguska' incluis, stopt Ansatz Der Mashine ermee. Maar dat doen ze niet ongemerkt. Het afscheid wordt ingeleid met dit wondermooie album om te eindigen in het najaar met nog aan te kondigen shows.

'Tunguska' blijkt een Siberische rivier te zijn, gelegen in een regio waar in 1908 één van de grootste explosies aller tijden plaats vond. Vanwege de ontoegankelijkheid van het gebied bereikten wetenschappers pas twintig jaar na de feiten de plaats des onheils. Over een gebied van maar liefst 2.150 vierkande kilometer bleken tachtig miljoen bomen vernield te zijn. Maar van een inslagkrater of iets dergelijks was geen spoor te bekennen. Mysterie alom dus en laat nu net deze mysterieuze gebeurtenis de inspiratiebron zijn voor Ansatz Der Maschine's boegbeeld Mathijs Bertel.

Titelsong Tunguska (Part A) is opener van dienst. De weidse klanken en dito zang van Sophie Amma toveren zomaar de Siberische vlakten te voorschijn. Check ook eens de videoclip van dit nummer waarin de dochter van Mathijs Bertel en diens neef figureren. Een clip trouwens van de hand van Bertel, waarin hij zijn veelzijdigheid laat zien. Tunguska (Part B) is dan weer een totaal andere, ditmaal instrumentale versie van de titelsong, waarin Nathan Daems (Black Flower) met de tenorsax het nummer inkleurt. De song benadrukt het contrast met (Part A), een contrast waar Mathijs graag mee aan de slag gaat.

'Tunguska' is trouwens geen volledig nieuwe plaat, maar geeft een overzicht van twintig jaar Ansatz Der Mashine. Naast zes nieuwe nummers vind je er ook herwerkingen van oudere nummers op terug. Het prachtige Untold is, net zoals Deerhunter, één van die nummers, die ook terug te vinden zijn op het in 2020 verschenen 'Burial Songs'. The Silent Story is dan weer een track die nooit officieel werd uitgebracht, maar op 'Tunguska' schittert in de eenvoud. Met het instrumentale 656 Feet tapt de groep dan weer uit het elektronische vaatje en wordt er niet op een bliepje meer of minder gekeken.

Falling Down uit 'Burial Songs' leek met de openingszin "Falling Down / These wooden trees", wel voorbestemd te zijn om op 'Tunguska' terecht te komen. Over-Expozed Frozen Stars is het oudste nummer op dit album, hier te horen in een live versie. Oorspronkelijk was het terug te vinden op de eerste lp, 'The Postman Is A Girl' uit het pre-Spotify-jaar 2006. Bertel omchrijft het zelf als een collage. Het was meteen ook het eerste liedje van de groep dat ooit in 'Duyster' werd gedraaid. Afsluiten doet de groep met de oldskool postrocksong en Duyster-klassieker Kohn Denny, een eerbetoon aan het gelijknamige Joodse jongetje, dat op vierjarige leeftijd stierf in een concentratiekamp.

Met 'Tunguska' komt het meer dan twintig jaar durende verhaal van Ansatz der Mashine tot een einde, een muzikaal verhaal dat net als de mysterieuze gebeurtenis in Siberië jaren na de feiten maar een rimpeling zal zijn in de geschiedenis. Toch zijn we maar wat blij dat we deze rimpeling mochten meemaken. Het ga jullie goed !

Wie de groep, live trouwens uitgegroeid tot een achtkoppige band, aan het werk wil zien, kan hier terecht:

4 februari -  muziekclub N9

16 februari - Cultuurcentrum Mechelen

18 februari - Cultuurcentrum de Velinx

25 februari - muziekclub 4AD

9 april - Aha!, Hamont- Achel

22 januari 2023
Erik D'Heer