An Evening With Knives - FNR Sessions

Argonauta records

FNR Sessions

Het Nederlandse trio An Evening With Knives bracht goed drie jaar geleden het tweede studioalbum 'Sense Of Gravity' uit. De releaseshow was een succes, maar die verdomde pandemie hing toen al als een grote boze wolk in de lucht. Nog voor de band goed en wel op promotoer vertrokken was, moesten ze alweer huiswaarts keren. In plaats van op te treden in Duitsland, België en het thuisland, werd er gewerkt aan livestreams. (zie ook de daMusic live sessies). Toen poppodium Effenaar en de Eindhovense Cultuurraad de handen in elkaar sloegen om na de coronaperiode de Eindhovense bands een duwtje in de rug te geven, werd ook dit drietal niet vergeten. Ze kregen carte blanche en konden een avond beschikken over een heus videoteam en vaste muziekproducer Pieter Kloos, die de muzikale opnames in goede banen zou leiden. Het resultaat van dat avondje hard labeur is nu verkrijgbaar onder de naam 'FNR Sessions'.  

Dat resultaat is trouwens niet zomaar een cd. Wie het pakketje koopt, krijgt er een downloadcode bij die toegang geeft tot de video-opnames van ieder nummer, een tachtigtal foto's, die op de bewuste avond werden gemaakt, en uiteraard een download van de de songs. Geef An Evening With Knives carte blanche en ze maken er iets van. In dit geval werd de kleine zaal van Effenaar volgestouwd met versterkers, die netjes in een cirkel werden gezet met de band in het midden, in de natuurlijke habitat, want live komen deze Hollanders het best uit de verf. Visueel zeer mooi om te zien. Muzikaal gaat het over een fijne selectie uit de twee langspelers en het zinderende Blackout uit de 'Fade Out'-ep (een tussendoortje tussen de twee platen). Verwacht dus geen nieuw werk, maar eerder een goede update van de stand van zaken. 

Vrij snel wordt duidelijk dat de nummers bijna allemaal een facelift hebben gekregen ten opzichte van de originele versies. Wij houden wel van enig spierballengerol, maar dit resultaat is verbluffend. Het lijkt wel alsof de band na de winterstop plots de concertzaal binnenstapt met extra spiermassa. Onze favorieten zijn Sacrifice, dat gemener dan ooit klinkt en voorzien is van een extra outro, waarbij de riff net een ietsje lager en trager gespeeld wordt. Of de opzwepende versie van Levitate en de 2023-versie van het eerder vernoemde, zinderende postmetalstuk Blackout. Nergens is de band te betrappen op een foutje. De nummers zijn ondertussen dan ook volledig deel geworden van de band. Vergeet ook de video-opnames er niet bij te pakken. Niets zo mooi als een band te zien werken, maar vooral genieten. Van het indrukwekkende drumwerk van Jarno bijvoorbeeld, die de band zowaar van een compleet nieuwe dynamiek voorziet. 

Laat ons hopen dat de heren deze lijn kunnen doortrekken naar een derde album. Wij kijken er alvast naar uit. Ondertussen genieten we nog verder van deze geweldige live registratie en proberen we de band ergens op een podium mee te pikken deze zomer. 

16 februari 2023
Bert Gysemans