Alice Boman - The Space Between

Pias Records

The Space Between

Het zijn mooie tijden voor de liefhebbers van ragfijne pop en straffe zangeressen. Indigo Sparke bracht nog niet zo lang geleden ‘Hysteria’ uit, Weyes Blood brengt binnenkort het album ‘And In The Darkness, Hearts Aglow’ uit en in de tijd daartussen zit deze van Alice Boman.

De Zweedse debuteerde met ‘Dream On’ net voor de pandemie. Vreemde timing voor iemand die al twee ep’s uitbracht in 2013 en 2014. Dan wacht je zes jaar om een volledig album uit te brengen en dan zie je al je dromen gedwarsboomd worden. Of toch niet. Want nu, dik twee jaar later, is er al een nieuw, tijdloos werkstuk met tien nummers waarop Alice Boman de overpeinzingen deelt over ruimte in de brede zin: de stilte tussen twee geluiden, de ruimte die elke partner inneemt in een relatie, de oneindigheid van het universum en haar plaats daarin, enzovoort.

Op haar album is ook veel ruimte tussen de noten, al worden die soms iets gerokken om de stilte niet te overheersend te laten worden. Ze voelt tegelijk aan als een intiem gesprek met iemand die de diepste gedachten deelt als een autorit doorheen het weidse landschap van haar thuisland. De reis loopt ook van angst (Honey en Maybe) naar een plek waar ze zich geborgen weet in tederheid en liefde, die ze bezingt in het afsluitende Space. Op de passagiersstoel is het al die tijd aangenaam toeven met de songs van Boman op de radio met als hoogtepunt Where To Put The Pain, waarin drummer Nils Törnqvist een hoofdrol speelt.

De meeste melodieën beperken zich bijna tot de zanglijnen en die worden ingebed in zachte piano- of keyboardklanken, een zacht tikkende drumcomputer en synthtapijtjes, allemaal geweven in samenwerking met producer Patrik Berger (Robyn, Lana Del Rey). Hier en daar wordt het palet uitgebreid met een glinsterende gitaar (Space), accordeon (Night And Day), fonkelende, muziekdooseffecten (On And On) en gedempt koper, achteraan in de mix (Soon). Voor Feels Like A Dream werd extra zang verzorgd door Perfume Genius, een samenwerking die via Instagram tot stand kwam, op afstand werd opgenomen en terecht als single werd uitgebracht.

“Where Are We Now?” vraagt Boman zich af in Circles. We verliezen inderdaad soms te veel tijd op sociale media en het zijn verwarrende tijden. Luisterend naar deze plaat, vergaten we ook de tijd en ons gevoel voor richting, maar wel op een heel aangename manier.

11 november 2022
Marc Alenus