Zevende studioalbum voor Keaton Henson

Fans van Duyster zullen hem zeker nog kennen. Hij kondigt nu zijn nieuwe album aan.

‘Monument’, zo zal de opvolger heten van ‘Kindly Now’, de vorige lp van Keaton Henson die nu alweer vier jaar geleden verscheen. De plaat komt er aan op 23 oktober via Play It Again Sam en werd eerder al voorzichtig ingeleid met de singles Career Day en Ontario.   

Bij de aankondiging hoort opnieuw een single: Prayer, een van de meest kwetsbare songs van de elf die op de plaat zullen staan. Met Epiloque leek Henson vaarwel te zeggen, maar ondertussen nam hij ook nog ‘Six Lethargies’ op, een complexe en ambitieuze symfonie voor strijkers. Drie jaar werkte hij eraan. Daarna trok hij zich terug op het Engelse platteland en daar, na dagen van hout kappen, tuinieren en turen naar de vogels, kwam de kracht om een volgende plaat op te nemen, eentje over een onderwerp dat hij al jaren probeerde te ontwijken: de tientallen jaren van ziekte en de aangekondigde dood van zijn vader.

Die vader (de acteur Nicky Henson) overleed twee dagen voor ‘Monument’ klaar was… Onderweg kreeg Henson wel hulp van Philip Selway (Radiohead) die voor de drums en percussie zorgde, Leo Abrahams die gitaar kwam spelen, Charlotte Harding die haar saxofoon bovenhaalde en op een bepaald moment kwam er zelfs een hele strijkerssectie aan te pas.

Over de nieuwe single laten we Henson zelf aan het woord: “Prayer is a meditation on the act of preparing to lose someone, in whatever form that takes. It’s about the feeling of helplessness, and the realisation that there are no words you can say to someone before they leave that will make it less painful when they do, as much as we feel like there must be. The orchestral section is a more personal statement; I didn’t know what to say to my dad before he left and I don’t really know what to say now, so it is, for once in the record, just simply goodbye.”

Ontdek de single en zijn betoverende video hieronder.

18 augustus 2020
Marc Alenus