Zevende editie van 1-2-3 Piano opent met Poltrock

Vrijdag 16 augustus om 19u30 start de zevende editie van het Street Art Piano Festival '123-piano'. Een initiatief van muzikant Sioen, Quatre Mains Klaviercentrum en de Stad Gent om het sociale netwerk van een stad op een muzikale manier te versterken.

123-piano is dit jaar aan zijn zevende editie toe. Er staat opnieuw een piano onder de Stadshal (met een prachtig nieuw kunstwerk 'The 123-megaphone'), aan Bibliotheek De Krook print de '123-print-piano' jou een poëtische partituur print op basis van wat je hebt gespeeld, en ook aan het ziekenhuis AZ Sint-Lucas - wat vorig jaar een toplocatie bleek gezien zijn diverse bezoekers - mag een piano niet ontbreken.

Nieuwe locaties zijn ENTR in Ham, waar wereldcultuurhuis De Centrale het peterschap van de piano op zich neemt, en de Bisdomkaai, een prachtige nieuwe plek in Gent na het openleggen van de Reep. Daar zal een 123-vinyl-piano staan, een samenwerking tussen platenzaak Music Mania (50 jaar!) en muziekmagazine 33/45.

Voor de officiële opening op vrijdag 16/8 wordt een muzikale wandeltocht langs alle vijf de piano's georganiseerd. De start is om 19u30 aan De Krook en de tocht eindigt onder De Stadshal. Onderweg zijn er vijf pianoconcertjes van diverse pluimage: Köhn&KaOs brengen 'robotpianopoetry', Guy Tallo (live) brengt 'Italo disco: piano vs.turntables', Congolese zanger/danser TK Russell & 123-huispianist Ilja Van Braeckel gaan een unieke samenwerking aan, internationaal gerenommeerde Gentse sopraan Emma Posman (jawel!) brengt pianist Bert De Rycke mee voor het klassieke werk, en de afsluiter is een uniek concert van piano-wizard POLTROCK tijdens een 'Silent Concert' in samenwerking met Yamaha Music Europe: zeshonderd bezoekers luisteren via hoofdtelefoon naar een concert 'in stilte'. Een concept dat vorig jaar een enorm succes bleek te zijn!

Voor het 'Silent Concert' van Poltrock is het best om je te registreren via deze link, om zo een hoofdtelefoon te bemachtigen. De piano’s zelf blijven staan tot 21 september. Iedereen die passeert, mag er op spelen.

12 augustus 2019
Marc Alenus