Zesde album voor Cate Le Bon

“'Pompeii' is geschreven en opgenomen in een moeras van onbehagen.”

Cate Le Bon kondigt ‘Pompeii aan’, haar zesde volledige studioalbum dat op 4 februari 2022 uitkomt op Mexican Summer. Met een clip van regisseur Casey Raymond presenteert ze eerste single, Running Away, en deelt ze in een ruk door data voor haar Noord-Amerikaanse, Europese en Britse tournee.

De nummers van ‘Pompeii’, het vervolg op het voor een Mercury-award genomineerde ‘Reward’ van 2019, voelen reactionair en dada-achtig aan in de aandrang om speels, satirisch en surrealistisch te zijn.

Ze componeerde voornamelijk op bas en volledig alleen in een "ononderbroken vacuüm" en speelt elk instrument (behalve drums en saxofoons) zelf. Ze nam het album grotendeels zelf op met langdurige medewerker en co-producer Samur Khouja in Cardiff, Wales.

Eerste single Running Away laat Le Bon en saxofonist Euan Hinshelwood horen. Het nummer straalt sax-swagger uit, een verhaal prachtig van aard maar uiteindelijk gedoemd (“The fountain that empties the world / Too beautiful to hold”). Het escapisme is een weerspiegeling van de buitenwereld. Le Bon levert een gedurfd eerbetoon aan herinnering, mededogen en karakteristieke sterfelijkheid af.

13 oktober 2021
Marc Alenus