Zara McFrarlane mixt Afrikaans erfgoed met hedendaagse elektronica

Zara McFarlane kondigt haar vierde album aan.

Op 17 juli brengt Bronswood het vierde album uit van Zara McFarlane: ‘Songs Of An Unknown Tongue’.

McFarlanes veelgeprezen derde studioalbum 'Arise' oogstte alom lof en werd ondersteund door een indrukwekkende live-tournee op festivals als Love Supreme, Field Day en SXSW. Wie haar al hoorde zingen, weet dat ze de terechte winnaar was van meerdere prijzen waaronder een Mobo, 2 Jazz FM Vocalist of the Year Award (2018 & 2015), een Urban Music Award en Session of the Year op Worldwide Awards.

Met respect voor een breed scala aan artiesten heeft McFarlane samengewerkt met Gregory Porter, Shabaka Hutchings, Moses Boyd en Louie Vega en op haar vierde plaat verlegt ze de grenzen van de aan de jazz grenzende muziek via een verkenningstocht naar de folk- en spirituele tradities van haar voorouderlijk moederland, Jamaica.

Het album is een fusie van zwart erfgoed en hedendaagse elektronica. In samenwerking met de cultproducers Kwake Bass en Wu-lu uit Zuid-Londen heeft Zara een futuristisch klankpalet gecreëerd, waarbij ze de pulserende, hypnotische ritmes Kumina en Nyabinghi elektronisch herschept - en de muziek die gespeeld wordt bij Afrikaanse rituelen zoals de emancipatieviering Bruckins Party, en de levendige dodenrituelen van Dinki Minki en Gerreh. Deze rijk geschakeerde elektronische ritmes worden in evenwicht gehouden door McFarlane's kenmerkende, heldere vocale klanken en levendige liedjes.

De eerste single uit de plaat heet Future Echoes en is hieronder te beluisteren:

16 juni 2020
Marc Alenus