Youniss kondigt nieuwe plaat aan met verschroeiende eerste single

De Belgische muzikant en visual artist onderzoekt de zwarte identiteit op nieuw album en brengt eerste single uit.

Youniss debuteerde twee jaar geleden met een titelloos album en kondigt nu een tweede album, 'White Space', aan. Op de plaat onderzoekt hij zijn zwarte identiteit na gevoelens die Black Lives Matter in 2020 bij hem teweegbrachten. De eerste single Arms Bent Back is nu uit op Bandcamp en alle digitale platformen.

De single is het sonische equivalent van een snedige waterboarding-sessie. Het razende gitaarnummer schreeuwt het ongemak uit van iemand die veel te lang vastgehouden is. De titel verwijst naar de nineties-serie 'Twin Peaks' en voelt eveneens surrealistisch aan door het wisselende stemmenspel.

In de video voor de single navigeert Youniss rusteloos door verlaten Marokkaanse landschappen. In een concept van fotograaf Adel Setta, modeontwerper Rida Habib Allah en Youniss zelf verkent de film de innerlijke existentiële uitstapjes in een uitgestrekte en anonieme, natuurlijke omgeving. Een surrealistisch gevoel voor humor ligt om de hoek, maar de verstikkende teksten en het geagiteerde geluid laten de kijker in verwarring achter.

‘White Space’ komt uit in maart 2023 via Viernulvier Records.

30 november 2022
Marc Alenus