What If voorbode van debuut Naima Joris

Op 4 november verschijnt ‘While The Moon’, de langverwachte debuutplaat via [PIAS] Recordings.

What If voorbode van debuut Naima Joris

Met de titelloze ep uit 2021 en de ep met covers van Daniel Johnston, die afgelopen lente verscheen, creëerde Naima Joris een eigen, unieke muzikale taal. Een taal die buiten de tijd staat, die de tijd stil kan doen staan en de luisteraar diep kan beroeren.

Op ‘While The Moon’ diept ze die kwaliteiten als muzikant en componist verder uit. What If is daar het eerste bewijs van. Een krachtige en sensuele contrabasmelodie vormt de basis waarop spaarzame piano akkoorden en strijkers voor dynamiek en textuur zorgen, terwijl Naima’s delicate maar onverzettelijke stem alle ruimte krijgt om te schitteren tot in de laatste minuut een leger van gedempt koper, nerveuze drums en priegelende gitaren alles platlegt. Het is een avontuurlijke en tegelijk aanstekelijke song die de lat voor wat moet volgen bijzonder hoog legt.

"Tijdens de lockdowns ging ik veel wandelen. Altijd dezelfde wandeling. Op een dag ging ik wandelen en was ik erg negatief in mijn hoofd. Ik maakte er een liedje over maar besefte achteraf pas dat ik corona had en waarschijnlijk negatief in mijn hoofd door fysieke zwakte. De tekst zegt eigenlijk: 'Alles gaat eraan maar tis niet erg want tis bijna gedaan, tis bijna gedaan. Want alles gaat er zoiezo aan'. De ironie is dat dit mijn enige majeur liedje is met de meest negatieve tekst van allemaal.”

15 september 2022
Marc Alenus