Wees ook een muzikale snob

Welke lijst heeft gegarandeerd elk jaar een nieuwe nummer één? Waar hoor je beste liedjes ooit die toch niet altijd bij een breed publiek bekend zijn?

Voor de elfde keer opent Ondergewaardeerde Liedjes de stembussen van de Snob 2000, de alternatieve eindejaarslijst van Nederland. Muziekliefhebbers (ook Belgische) kunnen hier terecht voor hun favoriete liedjes. Elk jaar krijgt de Snob 2000 tussen de zestig- en vijfenzeventigduizend stemmen. De lijst wordt, net als voorgaande jaren, integraal uitgezonden door Pinguin Radio, van 18 tot en met 31 december.

"De Snob 2000 begon als een soort grap", aldus Freek Janssen, één van de initiatiefnemers. "De keuzelijst van de (Nederlandse) Top 2000 was destijds verre van volledig. Zo viel er veel te kiezen uit de jaren zeventig en tachtig, maar recentere 'klassiekers' ontbraken. Artiesten als Queens Of The Stone Age, Daft Punk en Arctic Monkeys waren zelfs nog helemaal niet vertegenwoordigd in de keuzelijst. Radio 2 heeft inmiddels een inhaalslag gemaakt, want honderden liedjes hebben inmiddels de overstap naar de Top 2000 gemaakt."

Vorig jaar stond Anesthetize van Porcupine Tree op één. Eerder leverden dEUS, The War On Drugs, Radiohead, Queens Of The Stone Age en Bruce Springsteen de nummer één. Die noteringen zijn het volgende jaar automatisch uitgesloten van deelname. De lijst heeft daarmee hoe dan ook elk jaar een nieuwe topper.

De keuze bestaat dit jaar uit bijna achtduizend liedjes. De stembus van de Snob 2000 is geopend van 18 tot en met 28 november.

18 november 2023
Patrick Van Gestel