Vijfde editie voor BRAND! Jazzfestival

Op 4, 5 en 6 december is Mechelen drie dagen lang het jazzhart van België. Kunstencentrum nona en Cultuurcentrum Mechelen knipogen met hun vijfde BRAND! Jazzfestival naar de afgelopen vier edities.

Deze keer presenteert BRAND! geen centrale gast, maar wel een reeks concerten waar intimistische performances, gewaagde impro, wervelende fusion en gelaagde soundscapes allemaal hun plaats hebben.

Op het gerenommeerde label ECM leverde de Deense gitarist Jakob Bro enkele wondermooie albums af. Tijdens BRAND! speelt hij met een nieuwe 'all American" bezetting. Zijn quartet met Thomas Morgan (contrabas), Joey Baron (drums) en special guest Mark Turner is een Belgische primeur. Datzelfde geldt voor Robin Verheyen. De Belgische topsaxofonist bracht deze week met dEUS-frontman Tom Barman nog een nieuwe TaxiWars-plaats uit. Hij komt naar Mechelen met pianist Marc Copland, bassist Drew Gress en de legendarische drummer Billy Hart (Miles Davis!).

De Nederlandse trompettist Eric Boeren spiegelt zich met zijn 4tet – mét de onwaarschijnlijke drummer Han Bennink in de gelederen – al jaren op zijn hoogst eigen manier aan jazzicoon Ornette Coleman. Het concert van de Noorse gitarist Kim Myhr is ook eentje om aan te stippen. Met het internationale viertal g a b b r o brengt artistieke duizendpoot Hanne De Backer muziek die een uitvloeisel is van een samenwerking met geïnterneerden uit de F-vleugel van de Antwerpse gevangenis.

BRAND! Jazzfestival 2019 vindt plaats op 4, 5 en 6 december in Mechelen.

Alle info op www.brandjazz.be

Foto: Nona Brand Jazz!

4 september 2019
Kevin Vergauwen