Trio Pletenitsa heeft tweede deel tweeluik klaar

Twee jaar geleden verscheen een eerste deel van een verzameling van Bulgaarse folkliederen. Nu volgt deel twee met nog zes songs.

Trio Pletenitsa is ons niet vreemd, al kozen de drie dames geen voor de hand liggend repertoire. Met hun drietjes stoppen ze traditionele Bulgaarse liederen in een nieuw jasje. Het resultaat doet denken aan Vándor Vokál, het kwartet Hongaarse dames dat hetzelfde doet met liederen uit hun land (en af en toe ook iets uit Bulgarije) en waarbij we ooit eens te gast mochten zijn in een tent op Gooikoorts, maar dat is een verhaal voor een andere keer.

Met niets meer dan  drie krachtige stemmen en enkele handclaps en vingerknips brengt Trio Pletenitsa vandaag de eerste single uit het tweede deel van tweeluik 'Pletenitsa'. Oj Shope Shope is een ode aan de trotse en koppige mensen die wonen in de Shoploek, de regio rond Sofia en meer bepaald aan een slimme meid onder hen.

De song vertelt over hoe een groep mannen rondliep in Shoploek, trots opscheppend over de machtige Vitosha, "Bulgarije's hoogste berg", en Iskar, "de diepste rivier". “Geen berg of rivier is te vergelijken met de onze'', zeiden ze. Tot een mooi meisje Boyana hen onderbrak en zei dat de berg Pirin hoger is, alleen verder weg, en dat de rivier de Dounau misschien niet dieper is, maar wel breder. De mannen gaven niet toe, waarop het meisje antwoordde: "Oh, Shopi, wat slim van jullie", wetende dat ze hun trots en koppigheid nooit zou kunnen veranderen.

Op 7 maart wordt de ep 'Pletenitsa II' voorgesteld in Minard.

23 maart 2023
Marc Alenus