'Toy' krijgt dan toch officiële release

De nieuwe Bowie-box bevat wel een heel bijzonder album.

Binnenkort verschijnt ‘David Bowie 5: Brilliant adventure (1992-2001)’, een box met daaarin remasters van ‘Black Tie White Noise’, ‘The Buddha of Suburbia’, ‘Outside’, ‘Earthlings’, ‘Hours’, het live album ‘BBC Radio Theatre, London, June 27 2000’ en het verzamelalbum ‘Re:Call 5’.

Maar ook -  en dat is bijzonder - het album ‘Toy’ zit in die box, een nooit eerder uitgegeven album dat voor het grootste deel nummers bevat uit de periode 1964-1971 die Bowie in 2001 opnieuw opnam.

In 2001 dook Bowie in de studio met producer Mark Plati en bandleden Sterling Campbell, Gail Ann Dorsey, Earl Slick, Mike Garson, Holly Palmer, Emm Gryner, Lisa Germano, Gerry Leonard en Cuong Vu. Daar namen ze live nummers op uit voornoemde periode en verzamelden ze de beste takes op ‘Toy’.

Vanwege problemen met EMI werd het album tot Bowies grote teleurstelling nooit uitgebracht. Sommige opnames verschenen wel als B-kantje bij singles en op verzamelalbums, maar ‘Toy’, zoals Bowie het voor ogen had, verschijnt dus nu pas, al dook het wel al op in 2011 in de donkere krochten van het internet als download en je vindt het ook op YouTube.

Op 7 januari verschijnt ook nog ‘Toy: Box’, die ook B-kanten en remixes zal bevatten. Fysiek zal die uit drie cd’s of zes vinylplaten bestaan.

30 september 2021
Marc Alenus