Toots Hibbert overleden

Reggae-superster Toots Hibbert is overleden. Hij stierf vrijdag in het Universitair Ziekenhuis van West-Indië nadat hij meer dan een week geleden in een kunstmatige coma was gebracht.

Toots Hibbert overleden

Het 77-jarige icoon, wiens geboortenaam Frederick Hibbert is, was de frontman van de baanbrekende reggae- en skagroep Toots and the Maytals, die al bijna zes decennia een van de meest prominente groepen in reggae is.

Hibbert werd eind augustus in het ziekenhuis opgenomen nadat hij "ademhalingsproblemen" kreeg. Hij zou wachten op een COVID-19-testresultaat.

Het Jamaicaanse culturele icoon nam onlangs deel aan de jaarlijkse Festival Song-wedstrijd van het eiland, die hij drie keer won. Hij bracht op 28 augustus zijn nieuwste album ‘Got to Be Tough’ uit.

Het album, gecoproduceerd door Zak Starkey voor zijn label Trojan Jamaica, bevat de kenmerkende zachte zang van Toots die een brandend pleidooi levert voor veerkracht en kracht voor een wereld op een breekpunt. De liedjes gaan over de erfenis van slavernij en systemisch racisme in Jamaica, toenemende economische onrechtvaardigheid en ongelijkheden die worden verergerd door de verwoestingen van de coronavirus-pandemie.

Toots toerde consequent met zijn band, de Maytals, sinds het begin van de jaren zeventig, toen zijn historische album ‘Funky Kingston’ (een van de beste reggae-albums aller tijden) hem tot een wereldwijde superster maakte. Hij en zijn band wonnen in 2005 de Grammy Award voor het beste reggae-album.

12 september 2020
Marc Alenus