Tom Petty overleden na hartstilstand

Volgens CBS News is Tom Petty overleden. De legendarische rocker werd zesenzestig. Eerder deze avond waren er berichten binnengekomen dat de man bewusteloos was gevonden na een hartstilstand en in allerijl naar het hospitaal was gevoerd.

Zonet werd dan zijn dood bevestigd. Petty werd geboren in Gainesville, Florida in 1950. Twintig jaar later vormde hij de band Mudcrutch samen met Mike Campbell en Benmont Trench.

In 1975 begon Petty aan een solo carrière. Zijn backing band doopte hij The Heartbreakers en in 1976 brachten ze hun titelloze debuut uit waarop o.a. Breakdown en American Girl stonden. Drie jaar later brak de band wereldwijd door met het album ‘Damn The Torpedoes’ dat drie maal platinum scoorde. Daarop staan klassiekers als Don’t Do Me Like That, Here Comes My Girl en Refugee.

Later zou Petty deel uitmaken van The Traveling Wilburys samen met Dylan, George Harrison, Roy Orbison en Jeff Lynne. Die laatste werkte ook mee aan ‘Full Moon Fever’, Petty’s album uit 1989 met daarop onsterfelijke songs als Free Falling’,  Running Down a Dream en I Won’t Back Down dat later ook nog gecoverd zou worden door Johnny Cash.

Petty bleef ook in de nillies actief. Tien jaar geleden blies hij zelfs Mudcrutch nieuw leven in dat vorig jaar nog een album uitbracht. Eerder dit jaar vierden Tom Petty and the Heartbreakers hun veertigste verjaardag met een tour en een heruitgave van ‘Wildflowers’ stond gepland. Die plaat kwam uit in 1994 en werd geproduced door niemand minder dan Rick Rubin.

3 oktober 2017
Marc Alenus