Together At Home

COVID-19 ofwel het Corona-Virus! De laatste dagen en zelfs weken overheerst dit ons leven. Alle activiteiten zijn afgelast, grenzen sluiten en we worden opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven. Dit zijn maar een paar van de maatregelen die de overheid heeft afgekondigd om samen de strijd tegen Corona aan te gaan.

Together At Home

Het lijkt alsof ons leven stil staat. Social distancing is dé term van het moment, ongeziene taferelen spelen zich af op wereldniveau en waar het kan, gaat iedereen in zelfisolatie. Het zijn dus donkere dagen voor de mensheid en iedereen zoekt zo naar zijn manier om zich bezig te houden. Ook voor de muziekwereld zijn dit barre tijden. Want ook zij voelen de impact van de getroffen maatregelen. Na de reeds talloze annulaties van optredens, werden ook reeds festivals zoals bv. Glastonbury geannuleerd. De impact is dus groot en net daarom wil ook de muziekwereld een helpende hand bieden in de strijd tegen dit virus. En dat doen ze op hún manier: live optredens met een twist. Via instagram zoeken artiesten nu meer dan ooit contact met hun fans. Elke dag is er wel minstens één artiest die een livestream doet vanuit zijn eigen woning of studio. Al dan niet onder het motto #TogetherAtHome wil de muziekwereld iedereen een hart onder de riem stoppen. En het is een win-win voor iedereen. De artiesten kunnen hun muziek en talent tentoon stellen en de fans of muziekliefhebber krijgen een gratis aangepast optreden. De afgelopen week hebben ronkende namen als Chris Martin (Coldplay), John Legend, Hozier, Charlie Puth, One Republic, Gary Lightbody (Snow Patrol), Dan Smith (Bastille), Robbie Williams, … zich al gewaagd aan een livestream. Maar ook opkomende artiesten zoals bv. Roe springen mee op deze wagon en doen wat ze kunnen. Sommige artiesten maken er zelfs een interactief gebeuren van, terwijl anderen er een wekelijkse of zelfs dagelijkse routine van maken zolang alle getroffen maatregelen van kracht zijn.

Deze actie van de muziekwereld gaat zeker niet onopgemerkt voorbij en vraagt ook een zekere inspanning en discipline van hen. Sommige doomdenkers zullen dit zien als een commerciële zet, maar wij kiezen ervoor om dit met een positieve blik te benaderen. Want hoe we het ook draaien of keren, muziek zal altijd een lichtpunt zijn in het leven van de mens. Het doet ons even alles vergeten en het brengt ons samen – ook al is het via Instagram.

21 maart 2020
Marjolein De Smet