Tiende studioplaat Belle & Sebastian komt er dan toch

Maar komen ze er ook mee naar België?

Belle & Sebastian is terug. De Schotse band kondigde ‘A Bit Of Previous’ aan, de eerste plaat in zeven jaar tijd als je de soundtrack voor ’Days Of Bagnold Summer’ uit 2019 niet meetelt). De plaat is vanaf 6 mei verkrijgbaar via Matador en je kunt de vinyl nu vooraf bestellen met Indie Exclusive-coverart.

De plaat werd noodgedwongen opgenomen in hun woonplaats Glasgow. Eigenlijk was het plan om naar L.A. te trekken, maar het was 2020, dus dat ging niet door.  "We did it together, us and the city," zegt frontman Stuart Murdoch in het persbericht. "This record was the first ‘full’ LP recording for B&S in Glasgow since ‘Fold Your Hands Child’ in 1999. We clocked in every morning, we played our songs, we wrote together, we tried new things, we took the proverbial lump of clay, and we threw it every day.”

De eerste single van het album is Unnecessary Drama, een nummer dat het midden houdt tussen iets van Arcade Fire, iets van Johnny Mar en een countryrocker. De jammerende mondharmonica van Stevie Jackson is daar niet vreemd aan. Bekijk de clip hieronder.

Hun show in Tivoli op 11 januari 2023 is tot nog toe de dichtstbijzijnde, maar… er is nog wat ruimte in hun agenda voor ze naar Duitsland trekken, dus wie weet… Normaal had de band op Les Nuits moeten staan op 29 april, dus we hebben nog een schuld openstaan.

3 maart 2022
Marc Alenus