The Snuts

Het zijn moeilijke dagen waar we allemaal door moeten. In de muziekwereld is dit niet anders. Waar doorwinterde artiesten best wel enkele weken of maanden ‘zonder’ inkomen kunnen overbruggen, is dit een moment van erop of eronder voor onafhankelijke/onbekende artiesten. Pas als alles achter de rug is, zal duidelijk worden welke impact dit ganse gebeuren op hen zal gehad hebben.

The Snuts

Daarom vinden we het belangrijk om ook de voor ons minder gekende artiesten in de verf te zetten. En deze keer reiken we de hand naar het Schotse viertal The Snuts. Laat ons eerlijk zijn, misschien niet dé beste naam voor een groep. Maar bon, we hebben al erger gehoord. En uiteindelijk gaat het niet om de naam, maar om de muziek. En die muziek werd op 13 maart 2020 uitgebracht op de Mixtape EP. In totaal staan er vijf nummers op deze EP, telkens gescheiden van elkaar met een interlude. Op zich wel een leuke twist want zo krijgt elk nummer de aandacht die het verdient. Wanneer je luistert naar de EP, zal je ongetwijfeld invloeden horen van Arctic Monkeys -één van hun grootste voorbeelden. Maar toch wil de band alle opties open houden en pinnen ze zich niet vast op één bepaald genre.
Hun single Fatboy Slim is ideaal om in deze barre tijden naar te luisteren. Het begint op zich misschien wat saai en het idee van afhaken komt in je op, maar we raden echt aan om vol te houden tot aan het refrein. Want dan barsten deze jongens los en hoor je enkel optimisme door de luidsprekers knallen. Het is duidelijk hoorbaar dat de groep echt plezier had bij het maken van dit nummer en het wordt een ware uitdaging om stil te blijven zitten. Ideaal om in tijden van zelf-isolatie even de benen te strekken en onbezorgd als een op hol geslagen projectiel een rondje dansen in te zetten in de huiskamer. En dat is iets dat je zeker kan doen bij vier van de vijf nummers op deze EP. De intro van All Your Friends doet toch een beetje denken aan Seven Nation Army van The White Stripes, maar al gauw neemt de eigen creatie over en ben je die gelijkenis vlug vergeten. Boardwalk is eerder een tegelplakker geworden. Maar op zich is daar uiteindelijk niets mis mee. Want na al het rondspringen, moet je natuurlijk ook weer op adem kunnen komen. 

The Snuts hebben zich in eigen land al redelijk bewezen. In december 2017 en maart 2020 gaven ze een optreden in het Schotse King Tuts en in 2019 stonden ze op het podium van het Schotse TRNSMT festival. Beide locaties zijn legendarisch, wat op zich al genoeg zegt. dezeSchotten werden reeds ontdekt door onze Noorderburen en hebben goeie hoop op hun toekomst. En ook wij zien grootse dingen gebeuren in de toekomst van The Snuts. 

23 maart 2020
Marjolein De Smet