Steven Wilson stelde 'The Harmony Codex' op

Wilson navigeert de luisteraar met behulp van tien nummers door een verzameling aan herinneringen.

'The Harmony Codex' is niet zoals andere platen die je dit jaar zult horen.Het geluid heeft iets eindeloos - in de vorm van fascinatie, onthulling en pracht. Het is vergelijkbaar met een tekening die veel diepte kent (denk aan Escher), maar dan enkel van geluid gemaakt. Volg je het nog?

Deze codex is een levendige verzameling die is bedacht en samengesteld door een artiest die in zijn eentje in een studio (een garage van een huis in Noord-Londen) heeft gewerkt. Wel werden specifieke gastmuzikanten uitgenodigd om ieder een eigen stempel op de plaat te drukken. Muzikanten van over de hele wereld hebben meegeholpen waaronder oude studiopartners als Ninet Tayeb, Craig Blundell en Adam Holzman. Ook hebben een groot aantal artiesten voor het eerst hun steentje bijgedragen aan een project van Wilson, zoals Jack Dangers van Meat Beat Manifesto en Sam Fogarino van Interpol.

Terwijl deze nieuwe plaat knipoogt naar platen uit recente verleden van Steven Wilson, is de getalenteerde muzikant erin geslaagd om iets geheel unieks te creëren.  En hoewel 'The Harmony Codex' een plaat is die gemaakt is met ruimtelijke audio in het achterhoofd, is er geen uitgebreid geluidssysteem nodig om je uit je lichaam te halen bij het luisteren ernaar - twee luidsprekers en een open geest volstaan prima.

Vanaf 29 september kun je de gehele plaat beluisteren, maar voor nu mag je genieten van de eerste single: Economies of Scale.

29 augustus 2023
Marc Alenus