Sortie Blues zet levende legende in de bloemetjes

Onze nationale blues- en rootstrots Roland van Campenhout wordt volgende week 80, en dat wordt uiteraard gevierd. Vorige maand al zette de Ancienne Belgique de Boomse Gentenaar in de bloemetjes met ‘Roland 80’, op 7 september doet Sortie Blues in Herent dat nog eens over.

Sortie Blues werd voor het eerst georganiseerd in 2019. Tijdens de eerste edities was de locatie nog café de Sortie in Oud-Heverlee, maar sinds vorig jaar zoekt het festival andere oorden op: dit jaar is dat Sport- en ontmoetingscentrum Warot in Herent. Net als Swing Wespelaar, dat een paar weken eerder plaatsvindt op een boogscheut daar vandaan, is ook Sortie Blues helemaal gratis.

De afgelopen jaren pakte het nog jonge festival al uit met ferme affiches, dit jaar doen ze daar nog een fikse schep bovenop. Traditiegetrouw is Leuvens bluesboegbeeld Big Bill ook nu weer van de partij. Hij sloeg nog geen enkele editie over en is zelf ook aan het feest, want hij staat inmiddels vijftig jaar op de planken.

De gevierde Roland zal op het podium vertoeven in het gezelschap van zeer schoon volk zoals Raymond van het Groenewoud, Steven De Bruyn, Stoy Stoffelen en Wouter Berlaen. Daarnaast is er zelfs een heuse expositie met portretten van Roland, die werden gemaakt door de vijfdejaarsstudenten Vrije Kunsten van het Heilig Hartinstituut in Heverlee.

Maar er is meer, véél meer: ook The Odd Cases (met Steven Troch op zang en mondharmonica, en Bart Jult op gitaar) en Boogie Beasts (die ons onlangs verblijdden met een smaakbom van een plaat) zullen present tekenen.

Er komt zelfs hoog bezoek uit het buitenland: countrybluesmuzikant Charlie Parr en Luther Dickinson (ex-Black Crowes, maar in de eerste plaats natuurlijk van North Mississippi All Stars) steken deze zomer de Grote Plas over en zullen het feest opfleuren met hun aanwezigheid. Dickinson speelt zelfs twee sets: één keer solo, en één keer als duo met de Britse blueszanger Ian Siegal.

Meer info vindt u op  https://sortieblues.be/

19 juli 2024
Marc Goossens