Sam Burton brengt nieuwe album uit op Partisan Records

Bijna was hij er niet meer geweest, maar gelukkig komt er een opvolger voor 'I Can't Go With You'.

Vorig jaar raakte de Amerikaanse singer-songwriter Sam Burton betrokken bij een auto-ongeval. Bij een uitwijkmanoeuvre crashte hij met een bestelwagen op een geparkeerde auto. En ook al is de financiële put diep (de verzekering dekte enkel de andere auto), hij krabbelde overeind, werd opgepikt door Partisan Records en bundeld de krachten met Jonathan Wilson voor tweede album 'Dear Departed'.

Dat is dus in zekere zin een album van wedergeboorte, maar ook op een andere manier. Hij verhuisde terug van L.A. naar huis, naar Utah waar hij een vriend hielp bij de wederopbouw van diens huis. Daarna begon hij weer rond te zwerven als voorheen. Hij trok naar het noorden van Californië, waar hij zich verschuilde in een hut en werkte op de boerderij van zijn oma om wat bij te verdienen. Uiteindelijk vond hij een nieuw appartement en tegen die tijd waren de songs, die hij ondertussen schreef, gerijpt.

Samen met Wilson puurde hij uit het vele materiaal dat, afgaande op eerste single Maria en de opvolger die vandaag verschijnt, Long Way Around, een album dat tijdloos, puur en doorleefd klinkt. Het doet soms denken aan Father John Misty (waarvoor Wilson ook al productie deed), maar dan zonder de ironie in de teksten, die meer gebaseerd lijken op oude herinneringen en vroegere levens, zonder dat het dagboekfragmenten lijken. 

6 april 2023
Marc Alenus