Roufaida kondigt haar debuutalbum aan
Een paar dagen geleden bracht ze een tweede single uit, voor de volledige plaat is het wachten tot 10 oktober. Die volgt de twee jaar geleden verschenen ep ‘Roufaida’ op.
Silver Linings is meer dan zomaar een vlot in het gehoor liggende popsong. De track tast letterlijk en figuurlijk grenzen af. Roufaida maakte een nummer over migratie, en benadrukt daarbij de complexiteit van grenzen, zowel fysiek, mentaal als geografisch.
“Silver Linings is een alternatieve popsong met Afrobeatinvloeden, over hoe grenzen levens beïnvloeden - zowel van mensen die ze proberen over te steken als van degenen die wegkijken. Het nummer gaat over verlies, veerkracht, solidariteit en de hoop op een betere toekomst,” aldus Roufaida. "Over vertrekkers, blijvers, en de mensen die de overkant nooit hebben gehaald. Over hoe wij ernaar kijken, vanuit onze veilige havens. Ik wilde een nummer over migratie maken dat beweegt tussen hoop en realiteit."
De Nederlandse artieste omarmt haar Marokkaanse roots, want de track combineert akoestische elementen zoals de ney (een Arabische fluit) en strijkers, met gelaagde vocalen, subtiele elektronische texturen en een stevige beat. Ze schreef de song samen met Nina Sampermans (Hooverphonic) en Max Abel, de bijhorende videoclip werd gemaakt door regisseur Michiel Venmans in Tanger.
Silver Linings staat net als de vorige single, Friendly Fire, op debuutalbum ‘Coming Up For Air’. Ook daarop zullen heel wat songs staan met een Noord-Afrikaanse signatuur, en met invloeden uit Afrobeat, hiphop en alternatieve indie. Thema's als ontheemding, xenofobie en verzet staan centraal. "’Coming Up For Air’ gaat over hoe maatschappelijke kwesties op ons drukken, gezien vanuit de behoefte om op adem te komen," vertelt Roufaida. Ze schreef de teksten samen met Nina Sampermans. Het album werd geproducet door Wannes Salomé (Klangstof) en Roufaida.
Op de albumhoes prijkt een in Marokko gemaakte foto van de Belgisch-Marokkaanse fotograaf Mous Lamrabat. Zijn werk krijgt wereldwijd erkenning omdat hij erin slaagt Westerse invloeden te combineren met zijn Marokkaanse achtergrond. Lamrabats beelden behandelen thema's als racisme, vrouwenrechten en identiteit, en verschenen in prestigieuze bladen zoals Vogue en GQ.