RIP Robbie Shakespeare

In Florida overleed op 8 december jl. Robbie Shakespeare, de legendarische bassist zonder wie de reggaegeschiedenis er heel anders had uitgezien. Robbie overleed in een hospitaal waar hij wegens nierproblemen was opgekomen.

Robert Warren Dale Shakespeare werd 1953 geboren in Jamaica. Hij kwam onder de indruk van de sterkte van een basgitaar toen hij Aston "Family Man" Barrett, bekend van Bob Marley & The Wailers en Lee Perry's The Upsetters, hoorde spelen in zijn buurt. En hij was stante pede verknocht aan het instrument.

En al spelende ontmoette Robbie nadien zijn kompaan Sly Dunbar, waarmee hij de iconische Riddim Twins-tandem Sly & Robbie vormde en geschiedenis schreven. Zo werkten ze samen met reggaegrootheden als Peter Tosh, Bunny Wailer, Dennis Brown, Gregory Isaacs, Sugar Minott en Augustus Pablo. Tussendoor werden ze ook nog onderdeel van de vernieuwde Black Uhuru, waarmee ze met het album ‘Anthem’ de allereerste Grammy Award voor Best Reggae Album wonnen in 1985.

Ze experimenteerden volop met nieuwe sounds en riddims om reggae naar een groter publiek te brengen. Hun label TAXI kende een ongezien output met vernieuwende reggaesounds. Dat sprong ook in het oog bij verschillende rockmuzikanten waaronder The Rolling Stones, Bob Dylan, Sinéad O'Connor en zelfs Serge Gainsbourg, waarmee ze een toentertijd choquerende versie van de het Franse volkslied, Aux Armes Et Cætera, opnamen.

Met Grace Jones, landgenote en topmodel, werd dan weer een ander stuk popgeschiedenis geschreven in de Compass Point Studios in de Bahamas. Met de Compass Point All Stars als backing, werd ze naast een stijlicoon, ook een muzikale wereldster met prijsbeesten als Pull Up To The Bumper en My Jamaican Guy.

De laatste jaren wisten Sly & Robbie ons wéér te verrassen door een samenwerking aan te gaan met de Noorse jazz trompetist Nils Petter Molvær voor de plaatNordub’.

Robbie werd 68 jaar.

9 december 2021
Patrick Van den Troost