RIP Phil Spector

De flamboyante producer, die trouwens een straf uitzat voor moord, overleed op eenentachtigjarige leeftijd in de gevangenis.

RIP Phil Spector

De unieke stijl van Phil Spector, algauw "Wall Of Sound" gedoopt, drukte zijn stempel op oneindig veel muziek uit de sixties, maar ook nog een hele tijd daarna. Niet alleen The Ronettes of The Righteous Brothers maakten naam met liedjes door hem geproducet, ook George Harrison, Leonard Cohen, John Lennon en zelfs The Ramones deden een beroep op hem. Brian Wilson noemde zijn stijl tijdloos en Bruce Springsteen probeerde de productie te benaderen op 'Born To Run'.

Harvey Philip Spector werd geboren in 1939 en speelde al heel vroeg in een aantal jazzbandjes. Even later zou hij worden opgemerkt als songwriter, maar het was als producer dat hij naam maakte. Hij zou dat blijven doen tot in 1980 met talloze hits en klassieke albums als resultaat. 

De jaren daarna zou hij vooral doorbrengen in rechtszalen om te vechten voor de rechten op de songs die hij schreef. Dat hij geen doetje was, is een publiek geheim. In 2003 werd hij dan ook gearresteerd voor doodslag en in 2009 veroordeeld tot negentien jaar cel.

Maar in de muziek laat hij een spoor van grandeur en schoonheid na. 

 

18 januari 2021
Patrick Van Gestel