R.I.P. Milford Graves

Jazz drummer Milford Graves is overleden.

Op vrijdag 12 februari stopte het hart van Milford Graves, de jazz- en avant-garde drummer die altijd naar zijn hart luisterde. Dat mag je letterlijk nemen, want de laatste jaren werkte hij samen met biologen aan een apparaat dat de hartslag van mensen kon meten en omzetten in een melodie.

Graves was naast drummer ook veel bezig met kruiden en met accupunctuur. Hij ontwikkelde zelfs een eigen vorm van vechtkunst die hij yara noemde naar het Yoruba woord dat “behendig” betekent en die hij beschreef als fysieke jazz.

Hij startte zijn drumcarrière in de Jaren twintig in latin jazz bandjes, maar na Elvin Jones en John Coltrane te zien optreden, bekeerde hij zich tot de free jazz. Hij vormde het legandarisch New York Art Quartet met Roswell Budd en John Tchicai en nam platen op met Sonny Sharrock, Sun Ra, Paul Bley en Cecil Taylor. Later zou hij nog samenwerken met o.a. John Zorn, Lou Reed en Bill Laswell.

Graves werd vooral bewonderd door zijn manier van spelen waarbij hij alles in de strijd gooide. Jake Meginsky draaide een documentaire over hem: ‘Full Mantis’ (volledige bidsprinkhaan). De trailer daarvan zie je hieronder. Vorig jaar liep er ook al een tentoonstelling over zijn leven in Philidelphia en ook William DuVall, zanger van Alice In Chains, zou werken aan een docu over de drummer.

14 februari 2021
Marc Alenus