RIP Michael Nesmith (The Monkees)

Hij was verantwoordelijk voor een heel deel van de meest pakkende songs van de band

Michael Nesmith, zanger en gitarist van The Monkees, is op achtenzeventigjarige een natuurlijke dood gestorven.

Nesmith was de Monkee met de groene wollen muts en de Texas drawl. Hij schreef songs als Mary, Mary, Circle Sky, Listen To The Band en The Girl I Knew Somewhere. Tegelijkertijd was hij degene die het feit aankloeg dat de band nooit de creatieve controle over hun albums kreeg en degene die in 1967 in opstand kwam tegen producer Don Kirshner. Daarna volgden albums als 'Headquarters', waarvoor ze wel zelf verantwoordelijk waren.

Toen The Monkees splitten, startte hij The First National Band op en maakte daarmee drie countryrockplaten. Maar hij zou voor eeuwig een Monkee blijven. De groep ging uiteen net voor The Eagles furore maakten met Take It Easy.

In de Seventies bleef hij soloalbums opnemen. In 1980 kon hij dan weer de erfenis van zijn moeder investeren in films als 'Repo Man' en 'Tapeheads', maar hij bleef zelf vooral bezig met muziek. The Monkees kwamen in 2012  terug samen en brachten in 2016 nog 'Good Times!' uit. Op 14 november van datzelfde jaar speelden ze hun laatste show in Los Angeles.

11 december 2021
Patrick Van Gestel