RIP James Cotton, Mr Superharp

Donderdag is bluesman James Cotton, vermaard harmonicaspeler en vaste waarde aan de zijde van Muddy Waters, overleden op eenentachtigjarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking.

De producer en mede-oprichter van Chess Records zorgde er mee voor datChuck Berry, Muddy Waters, Bo Diddley en Etta James wereldbekendheid verwierven.

Na met Sonny Boy Williamson en Howlin’ Wolf te hebben getourd, maakte hij in 1953 zijn eerste single om daarna vaste begeleider van Muddy Waters te worden. In 1966 richtte hij de James Cotton Band op en werd hij “Mr. Superharp” gedoopt. Hij zou nog met Matt "Guitar" Murphy, Hubert Sumlin, Janis Joplin, The Grateful Dead, Led Zeppelin, B.B. King, Santana, Steve Miller en Freddie King spelen.

In de jaren zeventig speelde hij onder meer samen met Johnny Winter en won hij een grammy. Ook met Sumlin, Memphis Slim en Steve Miller speelde hij samen. In 1997 kwam daar nog een grammy bij voor Best Traditional Blues Album. Zijn meest recente album dateert uit 2013 en was eveneens genomineerd voor een grammy.

Cotton laat een vrouw, twee dochters, een zoon en een heel stel klein- en achterkleinkinderen na.

17 maart 2017
Patrick Van Gestel