RIP Holger Czukay

U heeft het waarschijnlijk al ergens opgepikt, maar desondanks willen ook wij de dood van krautrockpionier Holger Czukay niet ongemerkt laten voorbijgaan.

Czukay werd negenenzeventig. Hij werd gevonden door een buurman in zijn appartement, dat ooit nog de studio van Can was in Weilerswist nabij Keulen. Eerder dit jaar overleed ook zijn vrouw Ursula en mede-Can-lid Jaki Liebezeit.

Samen met Neu!, Faust en Tangerine Dream was Can voordrager van de krautrock, waarbij de doordringende ritmes van rock-‘n-roll gekoppeld werden aan psychedelica en experiment. ‘Tago Mago’ en ‘Ege Bamyasi’ waren twee van de negen Can-platen waarop Czukay te horen was voor hij in 1977 solo ging.

The Eurythmics, dj Francois Kevorkian, U2-gitarist The Edge, Jah Wobble (Public Image Limited) en David Sylvian waren maar enkele van de artiesten waarmee hij daarna samenwerkte. Daarnaast werd hij geroemd voor het experimenteren met samples en het versnijden en splitten van tape, waarna die stukjes dan tot nieuw werk werd samengesmolten. Zijn meest recente soloplaat dateert uit 2015 en heet ‘Eleven Years Innerspace’.

7 september 2017
Patrick Van Gestel