Ricky Valance vervoegt Tommy en Laura

Ricky Valance, de eerste Welshman om ooit een solo nummer 1 te scoren in de Britse charts is overladen.

Ricky Valance (niet te verwarren met Ritchie Valens die stierf op “The Day The Music Died”) heette eigenlijk David Spencer. In 1960 scoorde hij zijn grootste hit, met een cover van Tell Laura I Love Her, een nummer dat eerder dat jaar was uitgebracht door Ray Peterson.

Valance leed al een tijd aan dementia en verbleef in een ziekenhuis sinds de start van de coronacrisis. In 2015 kreeg hij een award omdat hij de eerste Welshman was die een nummer 1 hit scoorde in het Verenigd Koninkrijk.

In 2017, bracht hij zijn laatste single uit, een nummer dat Welcome Home heet en bedoeld was om geld in het laatje te brengen voor het Royal Air Force Museum. Valance diende zelf in zijn jeugd voor de RAF voordat hij de muziek in ging.

Muziek was een vroege roeping. Valance, die geboren was in Ynysddu, zong als eerste sopraan in het kerkkoor als kind. Op zijn zeventiende ging hij bij het leger en keerde na drie jaar actieve dienst in Noord-Afrika, terug.

Hij begon op te treden in clubs en nadat hij een platencontract kreeg, nam hij Tell Laura I Love Her op. De song werd naar verluidt eerst geband van de radio omdat men vreesde dat het, net als andere "murder ballads" aan zou zetten tot zelfmoord, maar het werd toch een dikke hit in vele landen.

13 juni 2020
Marc Alenus